Gemak zonder risico

Toos Houwers

Tegenwoordig staat bij de consument gemak voorop en als ambachtelijke slager speelt u daar natuurlijk handig op in. Dagelijks maakt en verstrekt u bijna hapklare gerechten. Heerlijke gemarineerde stukken vlees die met bakje en al in een voorverwarmde oven gaan en na 20 minuten klaar zijn met een knapperig korstje kaas erover. U maakt het nog net niet zelf klaar bij de mensen thuis.

Werk is anders

Toch is er ook een groep slagers die zich weleens achter de oren krabt en zich afvraagt, hoe ging dat vroeger? Het is niet eens zo lang geleden dat er bij de slager alleen maar rauw vlees, vleeswaren, salades en soep van het seizoen in de toonbank lag. Uiteraard ook allemaal met de grootste zorg gemaakt en het was de klant die er zelf iets creatiefs mee deed. De één kijkt met weemoed terug naar die mooie tijd dat er een willekeurig geslacht dier onder de handen lag, en de ander is blij dat dat zware werk verdwenen is. Maar is met het verdwijnen van het zware werk ook het gemak toegenomen? Ik denk het niet, het werk is anders geworden, maar zeker niet gemakkelijker.

Werkprocessen controleren

Innovaties zijn leuk om te bedenken; het maakt het vak spannend. Als slager heb je een verhaal, en professie onderkent wel de gevaren. De nieuwe gerechten die in de koeling liggen of worden thuisbezorgd, zijn bereid met uitsluitend verse ingrediënten en dus gaan we ervan uit dat het wel goed zal gaan. Bacteriën trekken zich niks aan van deze aannames, die nestelen zich op plekken waar u misschien nog geen rekening mee had gehouden.

Weet u zeker dat de ‘verse ingrediënten’ ook echt vers zijn, heeft u ooit de leverancier om een HACCP-certificaat gevraagd? Worden de messen en machines gereinigd en gedesinfecteerd zoals het schoonmaakplan en de handleiding dit voorschrijft? De ervaring leert dat de meeste incidenten voortkomen uit de vergeten en moeilijk bereikbare plekken. Voor het blote oog kan het er goed uitzien, maar als je wat dieper graaft kan er van alles mis zijn.

Het loont daarom de moeite om periodiek de werkprocessen tegen het licht te houden en te controleren of alles nog wordt uitgevoerd volgens de geldende normen en de handleiding van machines. Zodat u makkelijk te bereiden vlees verkoopt dat veilig is, want met voedselveiligheid neem je geen risico!

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Chinezen eten minder varkensvlees

Chinezen eten minder varkensvlees

Vergeleken met een jaar geleden zijn de Chinezen 10 tot 15% minder varkensvlees gaan eten. Dat schat de Rabobank in een update over de Chinese varkenssector.

‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

Het werd bekend onder de naam 'pink slime' en betekende bijna het einde van de Amerikaanse vleesverwerker Beef Products Incorporated (BPI). Die hield vol dat er niets mis was met het product. Sinds kort mag het als 'ground beef' op de markt gebracht worden. Er is namelijk echt niets mis mee. Door Cécile Janssen - Foodlog Afgelopen december...

NVWA maakt beste slachthuizen van Nederland bekend

NVWA maakt beste slachthuizen van Nederland bekend

Over de eerste 6 maanden van 2018 leefden de 23 grote Nederlandse roodvleesslachthuizen de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid over het algemeen goed na. Dat blijkt uit de inspectieresultaten die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag bekend maakte. Door Cécile Janssen - Foodlog In de Naleefmonitor...