Ontwikkelingen

Jan Nederhoed

Terwijl ik dit schrijf sneeuwt het! Dikke vlokken kleuren de aarde wit en toveren een prachtig landschap. “Time flies when you’re having fun”, zeggen de Engelsen en dat is waar! De tijd vliegt; het is alweer eind januari 2019. Ik weet niet hoe u er over denkt maar het komt op mij over dat iedereen positief gestemd is over de kansen en mogelijkheden van de ondernemer. Als de consument vertrouwen heeft in de economie dan geeft ze makkelijker haar geld uit en daar profiteren onder andere de ondernemers van. Dus ook wij als slagers kunnen vol vertrouwen vooruit kijken.

De KNS heeft, in samenwerking met het onderzoekbureau GfK, enige tijd geleden een landelijk onderzoek uitgevoerd om de ontwikkelingen in de slagersbranche in beeld te brengen. Met name de ontwikkeling van het marktaandeel van de slagersbranche ten opzichte van de overige verkoopkanalen. De KNS heeft haar leden gevraagd hieraan mee te werken om zodoende een helder en zuiver beeld te krijgen van de ontwikkelingen. Hoe meer slagers zijn aangesloten bij de KNS, des te meer deelnemers krijgt zo’n enquête en dus hoe zuiverder de uitslag van de slagersmonitor.

Het hele rapport is te lezen op de KNS-site/slagersmonitor maar hieronder staan alvast een paar interessante uitkomsten:

  • De besteding in geld is toegenomen maar in kilo’s is het afgenomen; De stijging van de besteding in geld is een gevolg van prijsstijgingen.
  • Ondanks dat er minder slagerijen zijn is het marktaandeel van de slagers een beetje gestegen. Met andere woorden de slagers die er nog zijn doen het goed!
  • 75 procent van de klanten bij de slager is 50+. Het aandeel van jonge kopers is zeer laag.
  • Er is een stijging te zien bij niet-winkelverkopen. Er is een toename in omzet aan derden zoals supermarkten en collega-slagers.
  • Welgestelde gezinnen besteden het meeste bij de slager.
  • De positie in rundvlees is uitstekend, maar bij de slager is dit belang iets gedaald.
  • Het belang van vlug- en panklare artikelen, barbecue, gourmet, fondue en
    pluimvee neemt toe.

Als je dit eens kritisch leest dan zitten daar leerzame en interessante ontwikkelingen bij; ontwikkelingen waar je als slager/ondernemer bij stil moet staan. Je kunt met deze kennis je voordeel doen!

Ik vind het leuk om artikeltjes voor u te schrijven en ik hoop dat u het leuk vindt om ze te lezen. Mochten er op- of aanmerkingen zijn dan vind ik het leuk om dat te horen; hieronder staat mijn e-mailadres. Ik wens u en de uwen een voorspoedig en bovenal gezond 2019

Jan Nederhoed
info@nederhoedleek.nl

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
De passie van Dario Cecchini

De passie van Dario Cecchini

De worstmakers van Brandt & Levie leerden het vak van de Italiaanse slager Dario Cecchine. Onlangs was hij in Nederland voor een lunch bij Brandt & Levie met zo'n vijftig slagers. Onder het genot van porchetta, één van Dario’s specialiteiten, spraken de slagers over de toekomst.

Hoe gingen de slagers om met de hitte?

Hoe gingen de slagers om met de hitte?

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de slager gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte?

Aanmelden voor Arnhem Rookworststad

Aanmelden voor Arnhem Rookworststad

Slagers kunnen zich weer aanmelden voor Arnhem Rookworststad. Deze vakwedstrijd is de grootste nationale Gelderse Rookworstwedstrijd voor slagers en worstenmakers. De uiteindelijke winnaar krijgt de 'bronzen rookworst'. Vorig jaar was dit Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs.