Week zonder Vlees biedt kansen

Nationale week zonder vlees

Meestal gaat het er hard aan toe in de discussie over wel of geen vlees eten. Vegetariërs lijken vlees eten soms bijna misdadig te vinden en verstokte vleeseters zetten ook de hakken in het zand. Tijdens de Week zonder Vlees afgelopen maart merkte ik eindelijk dat de discussie breder werd. Er was minder emotie en meer constructieve dialoog. Verschillende meningen werden gelijkwaardig belicht en ook voor de slagersbranche was er positieve aandacht. De discussie draaide niet zozeer om de vraag of je wel of geen vlees moet eten, maar om de juiste maatvoering. Vlees eten is prima, maar wel in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Terecht, want vlees is een exclusief product en dat moet zo blijven.

Denken als ondernemer

Voor slagers biedt deze insteek volop kansen tot omdenken. Je kunt wel denken: ‘kom niet aan mijn vlees’, maar dan redeneer je alleen vanuit het slagersvak. Terwijl je juist zou moeten denken als ondernemer. Luisteren naar wat je klant wil, daar gaat het om. Een steeds grotere groep consumenten heeft nu behoefte aan meer vegetarische opties en aan hybride producten (deels vlees, deels plantaardig). Net zoals er jaren geleden ook behoefte ontstond aan verse maaltijden. Ook geen pure vleesproducten, maar wel een prachtige
commerciële kans waar veel slagerijen enthousiast mee aan de slag zijn gegaan.

Omarm hybride producten

Ik denk dat het goed is als de slagersbranche zich niet meer verzet tegen deels vegetarische producten. Omarm de kansen die er liggen en gebruik je creativiteit en technische kennis. Het is nú de tijd om mooie hybride producten te ontwikkelen, want in de maatschappelijke discussie over vlees eten krijgen die veel aandacht. Natuurlijk is het daarbij belangrijk om kritisch te blijven. Een vleesvervanger moet echt een volwaardig, duurzaam en smaakvol alternatief zijn. Maar verzet je niet langer tegen plantaardige producten in de slagerij en kijk naar de mogelijkheden. Daar wordt onze branche alleen maar sterker van.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager
SVO Vakopleiding Food

Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees hier alle SVO-columns

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Elke dag verbeteren

Elke dag verbeteren

Niet alleen onze studenten doen elke dag nieuwe kennis op. Ook onze opleidingen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zo blijven we bij de tijd en kunnen we aansluiten op maatschappelijke ontwikkelingen en vragen uit het bedrijfsleven. Sinds dit jaar krijgen mbo-instellingen meer ruimte om te bepalen hoe zij hun kwaliteit kunnen verbeteren.

On Stage zoekt slagertoppers voor voorlichting VMBO-leerlingen

On Stage zoekt slagertoppers voor voorlichting VMBO-leerlingen

Een nieuwe lichting VMBO-leerlingen staat voor een belangrijke keuze: de beroepskeuze. De organisatie ‘On Stage’ helpt deze leerlingen een weloverwogen keuze te maken door het organiseren van de zogenaamde ‘beroepsfeesten’. Om het slagersvak op de juiste manier te vertegenwoordigen, roept de organisatie slagers en andere werkzame mensen in de slagersbranche...

Kies een  ‘worst case scenario’

Kies een ‘worst case scenario’

Worstmaken? Daar kun je wel een jaar over praten: er zijn zo veel soorten, met elk een eigen specifieke manier van bereiden en conserveren. Het is een specialisme waarvan we onze studenten de basisbeginselen bijbrengen tijdens de slagersopleidingen. Wie een echt worst case scenario wel ziet zitten, kan verdiepende keuzedelen en trainingen volgen. Het...