Week zonder Vlees biedt kansen

Nationale week zonder vlees

Meestal gaat het er hard aan toe in de discussie over wel of geen vlees eten. Vegetariërs lijken vlees eten soms bijna misdadig te vinden en verstokte vleeseters zetten ook de hakken in het zand. Tijdens de Week zonder Vlees afgelopen maart merkte ik eindelijk dat de discussie breder werd. Er was minder emotie en meer constructieve dialoog. Verschillende meningen werden gelijkwaardig belicht en ook voor de slagersbranche was er positieve aandacht. De discussie draaide niet zozeer om de vraag of je wel of geen vlees moet eten, maar om de juiste maatvoering. Vlees eten is prima, maar wel in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Terecht, want vlees is een exclusief product en dat moet zo blijven.

Denken als ondernemer

Voor slagers biedt deze insteek volop kansen tot omdenken. Je kunt wel denken: ‘kom niet aan mijn vlees’, maar dan redeneer je alleen vanuit het slagersvak. Terwijl je juist zou moeten denken als ondernemer. Luisteren naar wat je klant wil, daar gaat het om. Een steeds grotere groep consumenten heeft nu behoefte aan meer vegetarische opties en aan hybride producten (deels vlees, deels plantaardig). Net zoals er jaren geleden ook behoefte ontstond aan verse maaltijden. Ook geen pure vleesproducten, maar wel een prachtige
commerciële kans waar veel slagerijen enthousiast mee aan de slag zijn gegaan.

Omarm hybride producten

Ik denk dat het goed is als de slagersbranche zich niet meer verzet tegen deels vegetarische producten. Omarm de kansen die er liggen en gebruik je creativiteit en technische kennis. Het is nú de tijd om mooie hybride producten te ontwikkelen, want in de maatschappelijke discussie over vlees eten krijgen die veel aandacht. Natuurlijk is het daarbij belangrijk om kritisch te blijven. Een vleesvervanger moet echt een volwaardig, duurzaam en smaakvol alternatief zijn. Maar verzet je niet langer tegen plantaardige producten in de slagerij en kijk naar de mogelijkheden. Daar wordt onze branche alleen maar sterker van.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager
SVO Vakopleiding Food

Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees hier alle SVO-columns

Reactie toevoegen

 
Lees ook
‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.

‘Leren van fouten helpt om een goede slager te worden’

‘Leren van fouten helpt om een goede slager te worden’

Max Koning (25) wist op zijn vijftiende al dat hij slager wilde worden, maar dat hij nu al zijn eigen slagerij zou hebben was onverwachts. Max rondde alle slagersopleidingen van SVO vakopleiding food af en is sinds vorig jaar eigenaar van Keurslagerij Max Koning in Blokker.

'Van weekendhulp tot mede-eigenaar slagerij’

'Van weekendhulp tot mede-eigenaar slagerij’

Op zijn vijftiende begon Koen Jager (29) aan de mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij van SVO vakopleiding food. Dat ging niet vanzelf en zijn familie en vrienden zagen hem de handdoek al in de ring gooien. Maar Koen zette door, en met succes: hij rondde ook de twee vervolgopleidingen van SVO af en is nu mede-eigenaar van de slagerij waar hij...