Week zonder Vlees biedt kansen

Nationale week zonder vlees

Meestal gaat het er hard aan toe in de discussie over wel of geen vlees eten. Vegetariërs lijken vlees eten soms bijna misdadig te vinden en verstokte vleeseters zetten ook de hakken in het zand. Tijdens de Week zonder Vlees afgelopen maart merkte ik eindelijk dat de discussie breder werd. Er was minder emotie en meer constructieve dialoog. Verschillende meningen werden gelijkwaardig belicht en ook voor de slagersbranche was er positieve aandacht. De discussie draaide niet zozeer om de vraag of je wel of geen vlees moet eten, maar om de juiste maatvoering. Vlees eten is prima, maar wel in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Terecht, want vlees is een exclusief product en dat moet zo blijven.

Denken als ondernemer

Voor slagers biedt deze insteek volop kansen tot omdenken. Je kunt wel denken: ‘kom niet aan mijn vlees’, maar dan redeneer je alleen vanuit het slagersvak. Terwijl je juist zou moeten denken als ondernemer. Luisteren naar wat je klant wil, daar gaat het om. Een steeds grotere groep consumenten heeft nu behoefte aan meer vegetarische opties en aan hybride producten (deels vlees, deels plantaardig). Net zoals er jaren geleden ook behoefte ontstond aan verse maaltijden. Ook geen pure vleesproducten, maar wel een prachtige
commerciële kans waar veel slagerijen enthousiast mee aan de slag zijn gegaan.

Omarm hybride producten

Ik denk dat het goed is als de slagersbranche zich niet meer verzet tegen deels vegetarische producten. Omarm de kansen die er liggen en gebruik je creativiteit en technische kennis. Het is nú de tijd om mooie hybride producten te ontwikkelen, want in de maatschappelijke discussie over vlees eten krijgen die veel aandacht. Natuurlijk is het daarbij belangrijk om kritisch te blijven. Een vleesvervanger moet echt een volwaardig, duurzaam en smaakvol alternatief zijn. Maar verzet je niet langer tegen plantaardige producten in de slagerij en kijk naar de mogelijkheden. Daar wordt onze branche alleen maar sterker van.

Rinus de Rijder
Onderwijsmanager
SVO Vakopleiding Food

Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees hier alle SVO-columns

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Nederlandse Normcommissie Vegan en Vegetarisch voedsel is een feit

Nederlandse Normcommissie Vegan en Vegetarisch voedsel is een feit

De eerste Nederlandse normcommissie die zich bezig gaat houden met veganistische en vegetarische (internationale) normen is een feit. Dit meldt het Nederlandse Normalisatie-instituut (NEN).

Markt voor vleesvervangers groeit komende jaren met 10 procent

Markt voor vleesvervangers groeit komende jaren met 10 procent

ABN Amro voorspelt dat de markt voor vleesvervangers in 2019 en 2020 met tien procent stijgt. Dit heeft volgens het rapport twee oorzaken: het groeiend aantal producenten en de toegenomen interesse van consumenten.

Vleesverkoop stijgt in Week Zonder Vlees

Vleesverkoop stijgt in Week Zonder Vlees

Supermarkten verkochten tijdens de Week Zonder Vlees niet alleen meer vleesvervangers, maar ook meer vlees.