Europese commissie wil verbod op vleesnamen voor vegetarische producten

Vegetarische Hamburgers_pixabay

Een vegetarische hamburger of vegaworst. Als het aan de Landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt zijn deze benamingen binnenkort verleden tijd. In de commissie werd het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten met een ruime meerderheid aangenomen. 

Volgens de commissie zijn vleesnamen voor vegetarische producten misleidend voor de consument. Dit geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor zuivelproducten. In het voorstel staat namelijk dat de benaming van plantaardige producten niet meer mag verwijzen naar dierlijke producten. Dus ook geen sojayoghurt meer.  

Belangenclub ProVeg International is het hier niet mee eens. "Het is toch zonneklaar dat als er op de verpakking 'Vegetarische Kipstuckjes' staat, de consument begrijpt dat er geen kip in zit", zegt manager Pablo Moleman tegen de NOS.

De KNS zegt op de website het volgende over de benamingen van vegetarische producten: "De KNS is van mening dat bij benamingen van vlees, vlees- en vegetarische producten misleiding van de consument voorkomen moet worden. Transparantie is essentieel en de wetgeving zoals de productinformatieverordening is leidend en dient nageleefd te worden. Creativiteit in productbenamingen zijn te waarderen maar mogen de consument niet op het verkeerde been zetten en verwarring oproepen. Daarom is een heldere communicatie over wat er wel in het product zit essentieel. De consument heeft behoefte aan en recht op eerlijke en heldere informatie over voeding. Voedselproducerende bedrijven, waaronder slagers moeten deze verantwoordelijkheid op zich nemen en hier correct invulling aan geven."

Het is overigens nog lang niet zeker of een dergelijk verbod er ook komt. Het voorstel gaat nu naar het Europees Parlement, dat er na de Europese verkiezingen in mei over zal stemmen. Ook moet hierover een akkoord bereikt worden met de Europese Commissie en de lidstaten. 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
2021

2021

Af en toe heb je van die momenten dat je jezelf opeens met een soort schok realiseert dat de tijd vliegt. Welnu, dat had ik afgelopen week. Ik was op dinsdagochtend boerenkool aan het inscheppen (jawel, dat staat er echt) en toen bedacht ik me dat ik veertig jaar geleden op dinsdagochtend drie koeien moest uitbenen.

Trend biedt kansen en elke slager reageert er anders op

Trend biedt kansen en elke slager reageert er anders op

Wat worden de trends van 2021? En in hoeverre maakt de slager gebruik van trends in de branche? Terwijl de een zich volledig stort op nieuwe smaken, digitale mogelijkheden en een bezorgservice, profileert de ander zich door dat juist níet te doen.

Foodtrends in de slagerij

Foodtrends in de slagerij

Slager Josja Haagsma en foodtrendwatcher Marielle Bordewijk zien een aantal specifieke producttrends in de slagerij.