Europese commissie wil verbod op vleesnamen voor vegetarische producten

Vegetarische Hamburgers_pixabay

Een vegetarische hamburger of vegaworst. Als het aan de Landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt zijn deze benamingen binnenkort verleden tijd. In de commissie werd het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten met een ruime meerderheid aangenomen. 

Volgens de commissie zijn vleesnamen voor vegetarische producten misleidend voor de consument. Dit geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor zuivelproducten. In het voorstel staat namelijk dat de benaming van plantaardige producten niet meer mag verwijzen naar dierlijke producten. Dus ook geen sojayoghurt meer.  

Belangenclub ProVeg International is het hier niet mee eens. "Het is toch zonneklaar dat als er op de verpakking 'Vegetarische Kipstuckjes' staat, de consument begrijpt dat er geen kip in zit", zegt manager Pablo Moleman tegen de NOS.

De KNS zegt op de website het volgende over de benamingen van vegetarische producten: "De KNS is van mening dat bij benamingen van vlees, vlees- en vegetarische producten misleiding van de consument voorkomen moet worden. Transparantie is essentieel en de wetgeving zoals de productinformatieverordening is leidend en dient nageleefd te worden. Creativiteit in productbenamingen zijn te waarderen maar mogen de consument niet op het verkeerde been zetten en verwarring oproepen. Daarom is een heldere communicatie over wat er wel in het product zit essentieel. De consument heeft behoefte aan en recht op eerlijke en heldere informatie over voeding. Voedselproducerende bedrijven, waaronder slagers moeten deze verantwoordelijkheid op zich nemen en hier correct invulling aan geven."

Het is overigens nog lang niet zeker of een dergelijk verbod er ook komt. Het voorstel gaat nu naar het Europees Parlement, dat er na de Europese verkiezingen in mei over zal stemmen. Ook moet hierover een akkoord bereikt worden met de Europese Commissie en de lidstaten. 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Van een kleine slagerij in Herwijnen, groeide Slagerijen Kaldenberg in Vuren (Gld) in 60 jaar uit tot het huidige bedrijf dat ruim 200.000 kilogram vlees per week verwerkt voor foodservice, horeca en de institutionele markt. “De vraag naar een goed stuk vlees groeit.”

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

De rode runderen horen bij West-Vlaanderen. De flinke runderen zijn goed zichtbaar in het landschap en het vlees is een geliefd product in de Belgische gastronomie. Eerder werd dit vlees als erkend als West-Vlaams streekproduct. Nu krijgt het ook Europese bescherming.

Keurslager Jongmans winnaar Lekkerste Bal Gehakt 2019

Keurslager Jongmans winnaar Lekkerste Bal Gehakt 2019

Slager Jean-Pierre Jongmans van Keurslager Jongmans uit Klundert won de KNS-vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt 2019. Op 5 november kreeg de slager de prijs uit handen van juryvoorzitter Dennis van Dun en tv-presentatrice Corine Boon. Dit gebeurde tijdens de VAS beurs in de Beursfabriek in Nieuwegein.