Franse producten bij de Franse Slager

Franse slager_Alain Bernard_Vlees+ 1-2019

De Franse Slager in Amsterdam verkoopt, zoals de naam al doet vermoeden, Franse vleesproducten als andouillettes en ganzenlever. De Fransman Alain Bernard is de man achter de Franse Slager.

De liefde bracht Alain negentien jaar geleden naar Amsterdam. Oorspronkelijk komt hij uit het dorpje Ingwiller in de Elzas. Op zijn vijftiende begon hij met werken bij een slagerij. In Nederland werkte hij in eerste instantie in een horecakeuken maar maakte snel de overstap naar de slagerij toen de vleesleverancier van het restaurant op zoek was naar een nieuwe medewerker. 

Een eigen slagerij zat niet de planning, dat overkwam hem min of meer. "De eigenaar was een tweede zaak begonnen en liet zich bijna niet meer zien", vertelt Alain. "Na vier jaar dacht ik dat ik er dan ook maar beter kon doen wat ik zelf wilde.”

Franse producten

Hij begon met het toevoegen van Franse producten zoals Franse knakworst en breidde dit assortiment langzaam uit. “Ik luisterde goed naar de wensen van de klanten en paste het assortiment aan. Eigenlijk was het heel simpel”, aldus Alain.

Inmiddels bestaat zo'n 20 tot 30 procent van het assortiment uit Franse producten. De Nederlandse producten vormen zo'n 60 procent van de omzet. Tot de topproducten horen onder andere de huisgemaakte worsten, zeven soorten patés, ganzenlever en rillettes. De meeste huisgemaakte producten zijn Frans.

Alains klantenkring bestaat uit expats, mensen uit de straat, echte kookliefhebbers uit de hele stad én mensen van buiten voor wie de Franse Slager een vaste stopplaats is. ”Als een klant op vakantie is, weten wij dat”, illustreert hij de regelmaat waarmee de clientèle zijn zaak aandoet.

Meer weten over Alain Bernard en de Franse Slager? Lees dan het complete magazine in Vlees+, editie 1-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Foto: Theo Haerkens

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
De twee broers van Slagerij Gebroeders Hiel

De twee broers van Slagerij Gebroeders Hiel

De broers Joop en Peter Hiel komen uit een echte slagersfamilie. Zowel hun opa als hun vader hadden een slagerij. Ook Joop en Peter zitten in het slagersvak. Samen met hun compagnon Jacob Roodenburg runnen ze de Slagerij Gebroeders Hiel. De slagerij van hun vader zat in een dijkwinkel in Rotterdam-Zuid. Het gezin woonde boven de winkel en beide broers...

Transparantie in Ierse slagerijen

Transparantie in Ierse slagerijen

Ierland heeft een naam als producent van rundvlees, maar slechts tien procent van dit vlees blijft in het land. De verkoop vindt – net als bij ons – plaats via slagerijen. Bij retailers zoals Avoca en Dunnes stores kom je ambachtelijke slagerijen tegen die transparant en vol beleving zijn. Het ambacht kan je in bij deze retailers zien....

Liefde voor vlees

Liefde voor vlees

In de horeca ontstond Jochen Diekerhofs culinaire liefde voor vlees. “Ik kon in mijn kookschool in Laren nog steeds niet de energie kwijt die ik aan vlees wil geven”, aldus de ondernemer. Daarom begon hij eerst een scharrelslagerij en is nu samen met zijn compagnon Kees Zagt eigenaar van een vleesgroothandel. Slagerij Omdat Diekerhof in...