‘Geen besmet Pools rundvlees in Nederlandse winkels’

Slachthuis Rund

De Europese Commissie heeft Polen opgeroepen om de verkoop van het vlees van zieke koeien onmiddellijk te stoppen en het vlees zo snel mogelijk te traceren. Volgens de NOS zijn er geen zieke Poolse koeien in de Nederlandse vleesketen beland.

Door Lin Batten - Foodlog

Deze week kwam door een undercoveractie van een Pools televisieprogramma aan het licht dat mogelijk besmet vlees in omloop is. De journalist filmde hoe in een Pools slachthuis zieke, niet meer voor humane consumptie geschikte koeien geslacht en verwerkt werden. Slachthuismedewerkers sneden tumoren en andere aangetaste delen weg van karkassen zodat ze gezond leken. De slacht van de zieke dieren vond 's nachts plaats, buiten het zicht van veterinaire inspecteurs. Volgens deskundigen brengt het eten van het vlees van dergelijk zieke koeien ernstige gezondheidsrisico's met zich mee.

Afgelopen donderdag verklaarde Pawel Niemczuk, Chief veterinary officer van Polen, in een persconferentie dat het afgelopen half jaar mogelijk besmet vlees is geëxporteerd naar Zweden, Frankrijk, Portugal, Roemenië, Hongarije, Estland, Finland, Spanje en Slowakije.

Er is geen besmet Pools rundvlees in de Nederlandse schappen beland, meldt de NOS. Die garantie kan alleen gegeven worden voor vers vlees aan een stuk. Voor verwerkte geïmporteerde producten kan die zekerheid echter niet worden gegeven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zegt zich weinig zorgen te maken omdat de tracering van vlees voldoende geborgd is. Niettemin moet worden geconstateerd dat bijvoorbeeld samengevoegde partijen hammen met verschillende geografische oorsprongen binnen het huidige traceringssysteem niet meer individueel kunnen worden onderscheiden. Dat geldt ook voor partijen gesnipperd en draaivlees van runderen. Zulk vlees wordt internationaal ingekocht voor verwerking in vleesproducten en bereidingen, zoals hamburgers en pizza's. Het is voorbarig om voor zulke producten volledige garanties af te geven.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.

Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Geen dierentransporten bij temperaturen vanaf de 35 graden

Minister Carola Schouten wil dierentransporten bij temperaturen vanaf 35 graden wettelijk gaan verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze neemt deze maatregel omdat de vrijwillige afspraak uit het Nationaal plan om bij 35 graden of meer geen dieren meer te vervoeren niet door iedereen wordt nagekomen.

Goed vlees van melkkoeien

Goed vlees van melkkoeien

Vaak gaan oude melkkoeien die onvoldoende melk produceren rechtstreeks naar het slachthuis. Het vlees van deze koeien is van lage kwalitatief en wordt meestal gebruikt voor gehakt en hamburgers. Bij Heijdra Vleesvee doen ze dit anders. Zij kopen oude melkkoeien en geven de dieren de tijd om eerst tot rust te komen. Het resultaat? Kwalitatief goed vlees.