‘Geen besmet Pools rundvlees in Nederlandse winkels’

Slachthuis Rund

De Europese Commissie heeft Polen opgeroepen om de verkoop van het vlees van zieke koeien onmiddellijk te stoppen en het vlees zo snel mogelijk te traceren. Volgens de NOS zijn er geen zieke Poolse koeien in de Nederlandse vleesketen beland.

Door Lin Batten - Foodlog

Deze week kwam door een undercoveractie van een Pools televisieprogramma aan het licht dat mogelijk besmet vlees in omloop is. De journalist filmde hoe in een Pools slachthuis zieke, niet meer voor humane consumptie geschikte koeien geslacht en verwerkt werden. Slachthuismedewerkers sneden tumoren en andere aangetaste delen weg van karkassen zodat ze gezond leken. De slacht van de zieke dieren vond 's nachts plaats, buiten het zicht van veterinaire inspecteurs. Volgens deskundigen brengt het eten van het vlees van dergelijk zieke koeien ernstige gezondheidsrisico's met zich mee.

Afgelopen donderdag verklaarde Pawel Niemczuk, Chief veterinary officer van Polen, in een persconferentie dat het afgelopen half jaar mogelijk besmet vlees is geëxporteerd naar Zweden, Frankrijk, Portugal, Roemenië, Hongarije, Estland, Finland, Spanje en Slowakije.

Er is geen besmet Pools rundvlees in de Nederlandse schappen beland, meldt de NOS. Die garantie kan alleen gegeven worden voor vers vlees aan een stuk. Voor verwerkte geïmporteerde producten kan die zekerheid echter niet worden gegeven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zegt zich weinig zorgen te maken omdat de tracering van vlees voldoende geborgd is. Niettemin moet worden geconstateerd dat bijvoorbeeld samengevoegde partijen hammen met verschillende geografische oorsprongen binnen het huidige traceringssysteem niet meer individueel kunnen worden onderscheiden. Dat geldt ook voor partijen gesnipperd en draaivlees van runderen. Zulk vlees wordt internationaal ingekocht voor verwerking in vleesproducten en bereidingen, zoals hamburgers en pizza's. Het is voorbarig om voor zulke producten volledige garanties af te geven.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

NVWA: beter dierenwelzijn en slechtere hygiëne in pluimveeslachthuizen

Grote pluimveeslachthuizen zijn beter gaan scoren op dierenwelzijn, maar zijn de hygiëneregels minder goed gaan naleven. Dat blijkt uit de naleefmonitor pluimveeslachthuizen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De regels voor dierenwelzijn worden over het algemeen goed nageleefd, concludeert de NVWA. Maar op hygienisch gebied...

Vion opent grootste rundvleesbedrijf in Duitsland

Vion opent grootste rundvleesbedrijf in Duitsland

Vion Food Group opent op 8 oktober het grootste rundvleesbedrijf van het concern in Waldkraiburg, Duitsland. In 2016 startte de verbouwing van meer dan 20 miljoen euro van deze productielocatie. De capaciteit ligt nu op 5.000 dieren per week. Hiermee kan Vion de gestegen exportvraag bedienen. De locatie is een van meest moderne bedrijven in Europa...

NVWA maakt nalevingsscores per slachthuis openbaar

NVWA maakt nalevingsscores per slachthuis openbaar

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde 29 augustus de derde Naleefmonitor Roodvleesslachthuizen (varkens, runderen, schapen, geiten en paarden). Voor het eerst maakt de autoriteit ook de nalevingsscores per individueel slachthuis openbaar. Door Hasna Chelhi - Foodlog Hoewel het nog even zoeken is op de site van de...