Goed vlees van melkkoeien

melkkoe_pxhere

Foto: Pxhere

Vaak gaan oude melkkoeien die onvoldoende melk produceren rechtstreeks naar het slachthuis. Het vlees van deze koeien is van lage kwalitateit en wordt meestal gebruikt voor gehakt en hamburgers. Bij Heijdra Vleesvee doen ze dit anders. Zij kopen oude melkkoeien en geven de dieren de tijd om eerst tot rust te komen. Het resultaat? Kwalitatief goed vlees.

Edwin en Anita kopen oude melkkoeien van bedrijven in Nederland en de buurlanden. De dieren verblijven minimaal 120 dagen op het bedrijf en krijgen de tijd om uit te groeien tot een vleeskoe. "Melk geven trekt een wissel op het lijf van de koe", vertelt Anita aan RTL Nieuws. "Bij ons groeien voormalige melkkoeien in 150 dagen gemiddeld 250 kilo, terwijl zij niet meer te eten krijgen."

Dit nieuw aangezette vlees is mals, met vet dooraderd en heeft de ouderwetse rundvleessmaak. Vanwege de hoge kwaliteit is het vlees lang houdbaar en zeer geschikt om te laten rijpen. Het vlees wordt afgenomen door ambachtelijke slagers en horeca-ondernemers.

Het bedrijf benadrukt de duurzaamheid van deze zogenaamde Dubbel Doel Koeien. De ecologische voetafdruk van deze koeien is laag. Volgens Anita bespaart "het vlees van melkkoeien 50 procent CO2-uitstoot vergeleken met vlees van een vleeskoe. Een melkkoe heeft al zuivel geproduceerd en levert daarna in een korte periode veel vlees op." Daarnaast is de transportafstand laag, want er hoeft geen rundvlees uit het buitenland geïmporteerd worden. En ook het voer is lokaal. De koeien eten gras en maïs van eigen land, aardappelsnippers die als restproduct overblijven bij de Nederlandse aardappelfabrieken, bierbostel afkomstig van Nederlandse brouwerijen en een klein beetje krachtvoer van het Nederlandse familiebedrijf Fuite uit Genemuiden.

Bron: RTL Nieuws / Heijdra Vleesvee

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Boeuf bourguignonne

Boeuf bourguignonne

Degens inspireert de slager met lekkere en bijzondere recepten. Bijvoorbeeld dit recept voor Boeuf bourguignonne.

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.

Zandbergen World’s Finest Meat exclusieve distributeur van Australian Agricultural Company

Zandbergen World’s Finest Meat exclusieve distributeur van Australian Agricultural Company

Zandbergen World’s Finest Meat wordt de exclusieve distributeur van Australian Agricultural Company (AACo) voor continentaal Europa. Zandbergen gaat de distributie verzorgen voor de merken Darling Downs en Kobe Cuisine.