Rund

Uit dit dossier
Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

De rode runderen horen bij West-Vlaanderen. De flinke runderen zijn goed zichtbaar in het landschap en het vlees is een geliefd product in de Belgische gastronomie. Eerder werd dit vlees als erkend als West-Vlaams streekproduct. Nu krijgt het ook Europese bescherming.

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.

Drie vragen aan Chef Nel Schellekens

Drie vragen aan Chef Nel Schellekens

Chef Nel Schellekens pleit vanuit haar Culinaire Proeftuin in Winterswijk vurig voor minder voedsel- en vleesverspilling. Zo is ze een warm voorstander van het verwerken van het hele dier en van mannetjesvlees. Onder het motto ‘van biest tot biefstuk’ brengt ze nu ossenvlees aan de man. Ook voor slagers heeft dit vlees potentie.

Goed vlees van melkkoeien

Goed vlees van melkkoeien

Vaak gaan oude melkkoeien die onvoldoende melk produceren rechtstreeks naar het slachthuis. Het vlees van deze koeien is van lage kwalitatief en wordt meestal gebruikt voor gehakt en hamburgers. Bij Heijdra Vleesvee doen ze dit anders. Zij kopen oude melkkoeien en geven de dieren de tijd om eerst tot rust te komen. Het resultaat? Kwalitatief goed vlees.

Prijzen voor FN Global Meat op World Steak Challenge 2019

Prijzen voor FN Global Meat op World Steak Challenge 2019

In Dublin vond op 10 juli de World Steak Challenge plaats. FN Global Meat was een van de prijswinnaars en werd beloond met twee keer goud en een keer zilver. In totaal reikte de jury 255 medailles uit, 106 gouden, 90 zilveren en 59 bronzen. Het Deense bedrijf JN Meat International won evenals vorig jaar de titel World’s Best Steak.