Rund

Uit dit dossier
Bord Bia introduceert kwaliteitslabel Grass Fed Standard

Bord Bia introduceert kwaliteitslabel Grass Fed Standard

Bord Bia, de Irish Food Board, introduceert de Grass Fed Standard. Een nationaal kwaliteitslabel voor grasgevoerd Iers rundvlees. Bord Bia wil met deze nieuwe standaard consumenten betrouwbare informatie over de herkomst en leefomstandigheden van Ierse runderen bieden.

Bord Bia trapt stoofseizoen af met het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’

Bord Bia trapt stoofseizoen af met het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’

Bord Bia, de Irish Food Board, organiseerde op 14 september in Amsterdam het Stooffestival ‘Grootmoeders Geheimen’. Vijf finalisten streden hier om de titel ‘Lekkerste familiestoofpot van Nederland’. Susan van der Heijden won deze wedstrijd met haar Oma's hachee, een combinatie van rundvlees, chocolade en peperkoek.

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

De rode runderen horen bij West-Vlaanderen. De flinke runderen zijn goed zichtbaar in het landschap en het vlees is een geliefd product in de Belgische gastronomie. Eerder werd dit vlees als erkend als West-Vlaams streekproduct. Nu krijgt het ook Europese bescherming.

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.

Drie vragen aan Chef Nel Schellekens

Drie vragen aan Chef Nel Schellekens

Chef Nel Schellekens pleit vanuit haar Culinaire Proeftuin in Winterswijk vurig voor minder voedsel- en vleesverspilling. Zo is ze een warm voorstander van het verwerken van het hele dier en van mannetjesvlees. Onder het motto ‘van biest tot biefstuk’ brengt ze nu ossenvlees aan de man. Ook voor slagers heeft dit vlees potentie.