Het was de afgelopen weken overal in het nieuws, de gulden-actie van de Friese slager Johannes Hoekstra. Vanwege het 25-jarig jubileum konden klanten weer even met gulden betalen. Maar vervolgens kwam de slager erachter dat hij al die guldens niet kon omwisselen en bleef hij achter met een strop van 7000 gulden. Gelukkig bracht een klant de oplossing. "Eind goed, al goed", aldus Johannes.

Het leek de slager zo'n goed idee. Vanwege het 25-jarig jubileum van zijn Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden 25 jaar terug in de tijd gaan en de klanten weer even met guldens laten betalen. De actie was een groot succes. Klanten kwamen van heinde en verre, ze zaten soms meer dan twee uur in de auto, de kratten vlees stonden tot aan het plafond en tussen de bedrijven door moest er zelfs nog een halve koe aangesleept worden om de voorraad weer aan te vullen.

Dat was ook te merken aan de omzet. De actie leverde ruim 7000 gulden op. Maar toen kreeg Hoekstra het telefoontje van de Nederlandsche Bank met de mededeling dat bedrijven geen guldenbiljetten mogen inleveren. Hoewel de slager geen spijt had van de actie, betekende dit wel een verlies van zo’n 3000 euro. Maar gelukkig kwam er een oplossing. 

"Ik heb een paar honderd mails en telefoontjes gekregen", zegt Hoekstra. "Ook Facebook stond vol met goed bedoelde ideeën, maar uiteindelijk heeft een klant van mij de guldenbiljetten gekocht. Voor een goede prijs, gewoon de omgerekende waarde in euro’s. Voor hem geen probleem. Hij komt er wel vanaf. Particulieren mogen het geld bij de bank inleveren, bedrijven niet."

Wat de klant met de biljetten gaat doen, weet Hoekstra niet. "Dat zal me ook worst zijn. Ik ben blij dat ik die poen kwijt ben. De actie was een groot succes, daar praten mensen 25 jaar later nog over, maar de nasleep zorgde voor de nodige stress. Nu kan ik weer gewoon aan het werk. Echt geld verdienen", lacht Johannes. "Maar oud geld inleveren, dat is hier voorbij. Sterker nog, ik heb het liefst dat de klant elektronisch betaalt. Voorlopig ben ik wel klaar met dat papiergeld!’’

 

Altijd op de hoogte blijven?