Hepatitis E in Nederland onder controle

29 augustus 2017

The Sunday Times berichtte 20 augustus over vlees met het Hepatitis E-virus. De oorzaak lag volgens de krant bij onder andere Nederlandse vlees(waren)producten. De brancheorganisaties voor de vlees- en vleeswarenindustrie COV en VNV stellen dat het vraagstuk goed in beeld is bij de hele productieketen, effectief wordt beheerst en dat Nederlandse leveranciers veilige grondstoffen en producten leveren.

Gezondheidsrisico

Het gezondheidsrisico van Hepatitis E is relatief gering. Gezonde mensen hebben normaal gesproken voldoende weerstand. Bij mensen met een (sterk) verminderde weerstand kan het leiden tot geelzucht (griepverschijnselen) of leverfalen. Het virus geeft ook een risico bij donorbloed en bij orgaan- of beenmergtransplantaties. Het aantal besmettingen neemt wel toe, maar komt vooral door betere meetmethoden.

Uit onderzoek blijkt dat overdracht bij de consument kan plaatsvinden via onvoldoende verhitte varkenslevers. Ook zijn varkensvlees, bloed en natuurdarmen onderzocht, maar deze dragen het virus niet noemenswaardig over. Besmetting vindt verder plaats via het milieu (oppervlaktewater) en andere voedingsmiddelen (rauwe melk, schelpdieren).

Beheersmaatregelen

Eerder onderzoek van NVWA en Sanquin bloedbank bevestigt dat een goede verhitting van met name de lever ervoor zorgt dat de producten net zo veilig zijn als andere varkensvleesproducten. De brancheverenigingen volgen de nieuwe ontwikkelingen, en scherpen indien nodig de maatregelen aan.

COV en VNV onderschrijven de voedingsadviezen voor mensen met een verhoogd risico. Als de productinformatie onvoldoende inzicht geeft over de productiewijze kunnen zij varkensleverproducten en samengestelde niet-verhitte varkensvleesproducten beter mijden.

Lees ook:

Worstjes van Nederlands en Duits vlees besmetten duizenden Britten met Hepatitis E ( )

Altijd op de hoogte blijven?