Het succes van Kipster

11 augustus 2020 Ellen Weber

Meer dan 70 duizend Kipsterkippen scharrelen rond in de diervriendelijkste kippenstallen ter wereld. De verkoop van verantwoord vlees en CO2-neutrale eieren is voor Kipster echter geen doel op zich. Volgens oprichter Ruud Zanders is het tijd om op een andere manier naar ons voedselsysteem te kijken. “Anders hebben we drie aardbollen nodig.”

Kipsterkippen hebben meer ruimte dan scharrelkippen. Normaal gesproken leven er negen kippen op een vierkante meter, op de Kipsterboerderij zijn dat er nog geen zeven. “Maar het aantal kippen per vierkante meter is niet het interessantst”, zegt Zanders. “Het gaat om de inrichting van de ruimte. Kippen zijn eigenlijk bosdieren. Ze hebben een hekel aan kale vlaktes en houden niet van regen.” Bij de inrichting van de stal probeert Kipster zoveel mogelijk rekening te houden met hun natuurlijke behoeftes en instincten. Er zijn twee nachtverblijven, een overdekte binnentuin met daglicht en een buitentuin met boomstronken.

Kipster wordt gezien als de milieu-, mens- en diervriendelijkste kippenstal ter wereld. Zanders groeide op tussen de kippen en schopte het na zijn studie algemene agrarische economie tot algemeen directeur bij Rondeel. Bij deze grootschalige pluimveehouderij rees de vraag of kippenhouden ook op een diervriendelijkere manier zou kunnen. Dat zette Zanders aan het denken. Maar wat Zanders’ kijk op de pluimveehouderij écht veranderde was een bezoek van een groep Afrikaanse boeren in 2013. Zanders leidde hen rond op Nederlandse boerderijen met vlees- en legkippen. De Afrikaanse boeren wilden er ideeën opdoen, die ze konden toepassen op de kippenstallen in hun thuisland. Maar toen Zanders vertelde over de voeding van Nederlandse kippen, keken de bezoekers hem vol ongeloof aan. “Zijn jullie gek geworden? Waarom zou je goede mais en granen aan kippen geven als je dat zelf kunt opeten?” Daar had Ruud nooit bij stilgestaan. Hij maakte een rekensommetje. Met 1 kilo graan voed je tien mensen. Of één kip, waarmee je vervolgens vier mensen voedt. “Ons voedselsysteem is helemaal niet efficiënt, het klopt van geen kant. Als iedereen zou consumeren zoals wij in het westen gewend zijn, dan hebben we meer dan drie aardbollen nodig.”

Meer weten over Ruud Zanders en Kipster? Lees dan het complete artikel online of in Vlees+ 3-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts  € 49,99 ex. btw,

Altijd op de hoogte blijven?