Hoe gingen de slagers om met de hitte?

29 juli 2019
Foto: Pixabay

De tweede hittegolf van 2019 was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de slager gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte? 

Koeling is normaal gesproken al belangrijk voor een slager. Maar vanwege de extreme warmte moest deze wel harder werken. “Die koelcel moet een buitentemperatuur van 36 terugbrengen naar 1 graad boven nul”, zegt Erik Baijens van Keurslager Hoppenbrouwers uit Bergeijk in het Eindhovens Dagblad. Dit betekent een hoger energieverbruik. Goed onderhoud is volgens de slager heel belangrijk. "Je moet zorgen dat de ventilatoren goed schoon zijn, zodat ze voldoende zuivere lucht aanzuigen."

Slager Wim Veldman hield de koelmotoren nat met watersproeiers om te voorkomen dat deze oververhit raakten. Hij adviseerde zijn klanten om een koeltas mee te nemen. “Tien minuten buiten is op dit moment al te lang” zei hij in de Jouster Courant. Daarnaast paste hij zijn assortiment aan. Hij maakte minder filet américain en andere snel bedervende waren, en veel barbecuevlees.

Barbecue

Nederlanders barbecueën steeds vaker en beter. En met het warme weer was er veel vraag naar barbecueproducten. Maar bij extreme hitte en droogte neemt het risico op brand toe. De Veiligheidsregio Utrecht riep de gemeenten dan ook op om alert te zijn en indien nodig maatregelen te nemen. De gemeenten Bunnik en Utrecht kondigden daarom 26 juli een barbecueverbod af. Een tegenvaller voor de slagers in die omgeving. 

In het AD noemde Slager Henk Lotgering het verbod ongenuanceerd. “Om te beginnen wordt veel elektrisch of op gas gebarbecued. Dat lijkt me sowieso geen probleem. Maar ook als je vlees gaat braden op gloeiende kolen, is dat in principe veilig. Als je tenminste een deugdelijk apparaat hebt waar een deksel op kan en je er verstandig mee omgaat. Dat laatste doen de mensen heus wel. Je wilt tenslotte zelf ook niet dat je huis afbrandt”

Dennis Meekel van De Maarnse slager had wel begrip voor het verbod. "Het is een stukje veiligheid voor de natuur, hè?", zegt hij tegen Rtv Utrecht. Hij maakt zich ook geen zorgen dat hij nu vlees moet weggooien. "We bereiden alles vers, dus je kan je er op aanpassen. Wat er wel ligt blijft wel een paar dagen goed en mensen die het kopen vriezen het ook wel in."

Op de verschillende markten in Nederland was het rustig. Sommige marktslagers en andere markthandelaren besloten om niet te komen. Vanwege de warmte, alhoewel sommigen misschien ook op vakantie waren. Vleeshandelaar Harm Jan Doeland stond wel op de markt in Groningen. Maar vanwege de warmte zette hij de grill niet aan. “Dat wordt te warm” zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Vleesverwerkers

Niet alleen de slagers hadden last van de warmte. Maar ook de vleesverwerkers en de boeren vormde de hitte een uitdaging. De NVWA voerde extra controles uit op veetransporten. Zodra het warmer wordt dan 35 graden mogen de dieren niet meer vervoerd worden. Pluimveebranche vereniging Nepluvi bracht een filmpje naar buiten om te laten zien wat er allemaal komt kijken bij het vervoer van kippen bij hoge temperaturen. Zo zet de sector op warme dagen meer kippenvangers in om de dieren sneller te laden en worden ze met minder dieren in een krat gezet om hun warmte makkelijker aan de lucht kwijt te kunnen

Voor Wakker Dier was de hitte de aanleiding om te vragen naar een nationaal hitteplan voor boerderijdieren. Bij NPO 1 kwam Lesley Moffat van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals aan het woord. De organisatie geeft praktische oplossingen om dierenleed te voorkomen. Zo adviseert zij om dieren ’s nachts naar de slacht te transporteren. Dit voorkomt dat de wagens met de dieren in de brandende zon vast komen te staan in de file.

Ook kwam de nachtslacht ter sprake. De slachtsector praat hier al enige tijd over met de NVWA, maar het schiet nog niet zo op. In de uitzending zijn Eyes on Animals en directeur Peter Vesseur van de Nepluvi, de brancheorganisatie voor pluimveeslachterijen, het eens: nachtslacht moet je gewoon kunnen regelen, desnoods in alle maanden waarin de temperatuur boven de 25 graden kan uitkomen of zelfs het hele jaar door. Dan hoeven dieren niet meer in de hete zon te wachten op een parkeerplaats of in de file.

Altijd op de hoogte blijven?