Kennis maken met de VWAS

Het bestuur van de Vereniging van Worstmakende Ambachtelijke Slagers.

Zo’n vijftig mensen kwamen 11 maart bijeen bij de SVO vakopleiding food in Houten. Hiermee was de eerste bijeenkomst van de Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers (VWAS) een feit. De bedoeling is dat er jaarlijks vier van deze avonden komen, naast andere activiteiten.

Momenteel telt de vereniging 19 leden. “Doel is om te zorgen dat kennis wordt geborgd en gedeeld”, zei voorzitter Peter van der Geest. “We nemen de jeugd daarin mee; zij zijn de nieuwe ondernemers en moeten goed opgeleid worden.”

De deelnemers luisterden geboeid naar Paul van Trigt die uitgebreid vertelde over het Expertisecentrum voor het Slagersambacht (ECS). Het expertisecentrum is een jaar geleden opgericht om de specifieke kennis en kunde van het slagersambacht te verdiepen en krijgt de VWAS als klant. Van Trigt: “In het lidmaatschap van de VWAS zitten onder meer keuringen met gecertificeerde keurmeesters besloten, net als een korting op de masterclasses.”

Hans de Goeij, een van de negen bestuursleden van de VWAS, hoopt dat de vereniging dit jaar naar zo’n 35 leden kan groeien. “We werken aan een gedegen basis, niet aan geforceerde groei.”

Daarnaast hamert de VWAS op transparantie in financieel en inhoudelijk opzicht. Van der Geest: “We moeten van elkaar kunnen leren. Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen. Ook in dat opzicht moet een lidmaatschap direct resultaat opleveren.”

Ook spraken Karel de Leest, directeur SVO en Franklin Mijnhijmer, onder meer docent traiteur SVO. De laatste gaf ook een korte sessie over kruiden in de keuken van de SVO en zorgde dat iedereen kon genieten van een heerlijk driegangen menu: kalfsachtermuis gegaard op 500C; zalmtartaar en lamskotelet die 2,5 uur was gegaard op 510C. Kookworkshops, lekker eten en netwerken behoort tot het programma tijdens de ledenbijeenkomsten van de VWAS.

Bij de foto: De 9 initiatiefnemers vormen eveneens het bestuur van de VWAS. Voorzitter is Peter van der Geest uit Heemstede. Andere bestuursleden zijn: Marinus van den Berg uit Elst; Arno de Best uit Nieuw Bergen; Jurgen Buurman uit Twello;Hans de Goeij uit Vianen; Albert Post uit Hoogezand; Wout van de Veen uit Ederveen; Erik Vis uit Papendrecht) en Herman ter Weele uit Oene. (tekst en foto: Xandra Veltman)

Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Seminar Plantaardig en vlees, scheiden of combineren

Seminar Plantaardig en vlees, scheiden of combineren

Stichting Expertisecentrum Slagersambacht organiseert op 4 februari het seminar 'Plantaardig en vlees, scheiden of combineren'. Dit seminar haakt in op de actuele discussie over vlees. Is de discussie terecht en hoe kan de sector daarmee omgaan? De sprekers op dit seminar zijn Jos Hugense en Ton Klos van Meatless, Paul van Trigt en Ron Kinkelaar van...

Slavakto 2018

Slavakto 2018

U bent natuurlijk ook geweest op de afgelopen Slavakto. Even met collega’s praten, misschien wel een mooie prijs in ontvangst nemen, kijken naar trends in de markt, inspiratie opdoen bij kruidenfirma’s, de producten van de vakwedstrijd bekijken, etc. Kortom de Slavakto is een driejaarlijks terugkerend evenement dat je niet mag missen. Daar...

Oprichting Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers

Oprichting Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers

Negen collega-slagers richtten vanuit de gezamenlijke liefde voor het slagersvak en voor producten met een hoge kwaliteit de Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers op. Deze nieuwe vereniging presenteerde zich voor het eerst tijdens de Slavakto op 5 en 6 november. Met de Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers willen de oprichters...