Meer vlees, meer concurrentie en nog ‘duurzamer’ ook

Vlees

De productie van vlees in de wereld stijgt en zorgt door een ruim aanbod voor concurrentie. Toch zal de productie duurzamer worden. Dat meldt het jongste rapport van Rabobank over het wereldwijde aanbod van vlees.

“De Rabobank verwacht dat de productie van eiwitten in alle regio’s toeneemt. De totale productietoename zal hierbij opnieuw het tienjarige gemiddelde voorbijgaan”, aldus Justin Sherrard, Global Strategist Animal Protein bij de Rabobank. “Deze sterke productietoename wordt voornamelijk aangedreven door Brazilië, China en de Verenigde Staten.”

Dat schrijft vakblad De Molenaar over het jongste vleesrapport van Rabobank. Rund- en varkensvlees zullen sterk bijdragen aan wereldwijde beschikbaarheid van vlees. Vis uit kweek zal het aanbod het meest laten groeien, al denkt de bank dat de wildvangstsector ook wat zal groeien, na de recente daling door El Niño in 2017.

“Veel landen willen hun export laten groeien. Dit zal dan ook een belangrijk onderdeel zijn van de extra concurrentie die wij in 2018 verwachten”, zegt Sherrard. “Het versterken van de concurrentie wordt essentieel voor succes.”

Voor 2018 ziet de bank een aantal factoren die van belang zijn. Te dure vleesproducenten en -verwerkers verdwijnen uit de markt of consolideren. Nieuwe retailformules zullen de concurrentie en de keuze voor consumenten verder oprekken. Hoewel er meer vlees komt, komen tegelijk ook nieuwe eiwitten (plantaardige en insecten) op de steeds voller rakende markten voor eiwit. Die nieuwe eiwitten zullen ook als diervoerders een rol gaan spelen. Datagestuurde technologie zorgt voor kostenverlaging in de keten, denkt Rabobank.

"Twee belangrijke drijfveren achter de toename van technologie zijn het verminderen van de milieuvoetafdruk en het aanpakken van maatschappelijke zorgen", schrijft De Molenaar.

Wie het rapport als een Nederlandse consument leest, wrijft zich vermoedelijk even de ogen uit. De wereld barst de komende jaren van het vlees, het zal niet duur zijn en per kilo wordt het nog 'duurzamer' ook.

  •  

Reactie toevoegen

 
Lees ook
ZOUT versus ZOUT

ZOUT versus ZOUT

Mineraal zout is waarschijnlijk de meest toegepaste hulpstof in de slagerij en de vlees(waren)industrie. Ons traditionele keukenzout heeft verschillende namen; de chemische naam is natriumchloride (NaCl), maar het kent ook andere namen die iets zeggen over de herkomst zoals zeezout, mijnzout of steenzout. Maar ook bestaat er kleurzout (colorozo). Door...

Stunten met vlees voor meer dierenwelzijn

Stunten met vlees voor meer dierenwelzijn

Deze week staat in het teken van het Beter Leven Keurmerk. Supermarkten brengen van 22 tot en met 28 oktober diervriendelijke producten extra onder de aandacht. Foodlog vroeg supermarkten wat zij bijdragen aan de landelijke Beter Leven Week. Door Hasna Chelhi - Foodlog De Beter Leven Week is een initiatief van de Dierenbescherming....

Inschrijving voor vakwedstrijden Slavakto nog open

Inschrijving voor vakwedstrijden Slavakto nog open

Vakwedstrijden zijn een belangrijk onderdeel van de vakbeurs Slavakto. Slagers kunnen zich nog tot 28 oktober inschrijven voor deze wedstrijden. De Slavakto vindt plaats op maandag 5 en dinsdag 6 november. Vakwedstrijden Slavakto staat voor Slagers Vak Tentoonstelling. De vakwedstrijden zijn altijd onderdeel geweest van deze vakbeurs. Het doel was...