Minder kalveren en varkens geslacht tijdens coronacrisis

slachthuis varkens_pixabay

Foto: Pixabay

Het afgelopen kwartaal zijn er minder kalveren en varkens geslacht. Vanwege het coronavirus moesten verschillende slachthuizen de deuren sluiten vanwege uitbraken onder het personeel. Daarnaast nam ook de vraag naar varkens- en kalfsvlees af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweeede kwartaal van 2020 werden 59.000 kalveren geslacht, dat is een daling van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal geslachtte varkens, zo'n 400.000, daalde met 11 procent. In juni leek volgens de onderzoekers het aantal slachtingen weer te stabileren.

De oorzaak zoekt het CBS bij de coronacrisis. Half maart moest de horeca de deuren sluiten. Hierdoor nam de vraag naar varkens- en kalfsvlees af. Daarnaast viel ook de export terug.

In mei en juni hadden verschillende slachthuizen te kampen met een uitbraak van het coronavirus onder het personeel. Diverse slachthuizen, waaronder de vestigingen van Vion in Boxtel en Groenlo en de vestiging van Van Rooi Meat in Helmond, moesten de deuren sluiten, de capaciteit terugschroeven of dieren elders slachten. 

Wel werden er in deze periode meer geitenbokken geslacht. Ook de vraag naar geitenvlees nam af. Daarom maakten veel geitenboeren de keuze om de bokjes eerder naar de slacht te sturen en te laten verwerken tot dierenvoer.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Zelfstandigheid varkensvleesproducent F. Wellink Lekkerkerk B.V.

Zelfstandigheid varkensvleesproducent F. Wellink Lekkerkerk B.V.

Na 6 jaar onderdeel geweest te zijn van de firma ‘Saria’, wordt F. Wellink Lekkerkerk B.V. weer zelfstandig. De varkensvleesproducent bestond in 2019 precies 40 jaar. Voor medewerkers en relaties van het bedrijf verandert door de overname niets.

Nederlandse varkenshouders werken samen met PLUS

Nederlandse varkenshouders werken samen met PLUS

Veertien Nederlandse varkenshouders gaan samenwerken met PLUS. Hiermee kiest de supermarktketen voor een eigen, gesloten keten voor vers varkensvlees en -vleeswaren. Samen met leverancier Vion en de varkenshouders uit Good Farming Star-keten wil de supermarkt verder werken aan smaak, dierenwelzijn en milieu.

Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

Faillissement Belgisch slachthuis Qualibeef

De ondernemingsrechtbank van Luik sprak 27 augustus het faillissement uit over het Belgische slachthuis Qualibeef uit Bastenaken. Het slachthuis heette voorheen Veviba en kwam ongeveer een jaar geleden in het nieuws vanwege valse invriesdata op de etiketten. De tijdelijke bestuurders hopen snel een overnamekandidaat te vinden voor het slachthuis, versnijderij...