Na actie Stichting Agri Facts stelt PBL cijfers klimaatwinst bij

vleesconsumptie

Na actie van Stichting Agrifacts stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de cijfers over de klimaatwinst die gepaard gaat met halvering van de vleesconsumptie bij. Halvering van de vleesconsumptie in heel Europa leidt tot een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent, afhankelijk van de vleessoort die men laat staan (kip, varken of rund).

Aanvankelijk begrootte het PBL de klimaatwinst op 25 tot 40 procent minder broeikasgassen. Nadat Stichting Agri Facts het bureau had verzocht de foutieve berichtgeving te corrigeren omdat het anders een juridische procedure zou beginnen, stelde het PBL deze bij naar 9 procent. Deze kwam kwam Stichting Agrifacts opnieuw in actie en sinds 10 januari staan de juiste cijfers op de website van PBL.

Stichting Agri Facts is enerzijds blij met het bereikte resultaat en de relatief vlotte aanpassing van de cijfers door het PBL. Anderzijds ziet STAF ook de schadelijke gevolgen van deze grote onzorgvuldigheid van het PBL, door veel te hoge broeikasgascijfers voor vleesconsumptie naar buiten te brengen.

John Spithoven, voorzitter van STAF: “Het maakt nogal wat uit of je politiek en samenleving voorhoudt dat halvering van de vleesconsumptie 25–40 procent óf 2–4 procent minder broeikasgassen oplevert. Aan cijfers van het PBL wordt door politiek en samenleving veel waarde gehecht, daarbij is het PBL door de Rijksoverheid aangewezen als rekenmeester voor de uitwerking van het Klimaatakkoord. Wij moeten er dan wel op kunnen vertrouwen dat óók de cijfers over de land- en tuinbouw zorgvuldig tot stand zijn gekomen en met diezelfde zorgvuldigheid zijn gerapporteerd. Dat was hier beslist niet het geval.”

 Dit is ook doorgedrongen tot de politiek. Kamerlid Helma Lodders van VVD zegt op twitter dat ze Kamervragen gaat stellen over de veronderstelde onzorgvuldigheid van het Planbureau.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Australiërs eten het meeste vlees

Australiërs eten het meeste vlees

Australiërs eten jaarlijks 111,5 kilo vlees per persoon. Dit betekent meer dan 300 gram per dag. Dit plaatst Australië bovenaan de lijst van wereldwijde vleesconsumptie. Nederland valt met jaarlijks 85,5 kilo vlees buiten de top 10. Internationaal cateringsbedrijf Caterwings onderzocht de vleesconsumptie in 52 landen. Onder vlees in dit onderzoek vallen...

Belgen eten veel minder vlees dan Nederlanders

Belgen eten veel minder vlees dan Nederlanders

Belgen aten in 2016 duidelijk minder vlees dan in 2008. Dat meldt Vilt. Al sinds 2005 zijn Belgen steeds minder vlees, gevogelte en wild gaan eten. In 2008 bedroeg de thuisconsumptie nog 35 kilo vlees per hoofd van de bevolking, in 2016 was dit gedaald tot 29 kilo per capita. Vleesconsumptie Voor veel consumenten zijn gezondheid, variatie, milieu, prijs...

Dijksma wil consumptie vlees en zuivel niet inperken

Dijksma wil consumptie vlees en zuivel niet inperken

Het kabinet wil geen maatregelen om de vlees- en zuivelconsumptie terug te dringen als bijdrage voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma ligt de agrarische sector met het verlagen van de CO2-uitstoot 'op koers'. Dit meldt Nieuwe Oogst. Vlees- en zuivelconsumptie De Partij voor de Dieren pleitte...