Na actie Stichting Agri Facts stelt PBL cijfers klimaatwinst bij

vleesconsumptie

Na actie van Stichting Agrifacts stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de cijfers over de klimaatwinst die gepaard gaat met halvering van de vleesconsumptie bij. Halvering van de vleesconsumptie in heel Europa leidt tot een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent, afhankelijk van de vleessoort die men laat staan (kip, varken of rund).

Aanvankelijk begrootte het PBL de klimaatwinst op 25 tot 40 procent minder broeikasgassen. Nadat Stichting Agri Facts het bureau had verzocht de foutieve berichtgeving te corrigeren omdat het anders een juridische procedure zou beginnen, stelde het PBL deze bij naar 9 procent. Deze kwam kwam Stichting Agrifacts opnieuw in actie en sinds 10 januari staan de juiste cijfers op de website van PBL.

Stichting Agri Facts is enerzijds blij met het bereikte resultaat en de relatief vlotte aanpassing van de cijfers door het PBL. Anderzijds ziet STAF ook de schadelijke gevolgen van deze grote onzorgvuldigheid van het PBL, door veel te hoge broeikasgascijfers voor vleesconsumptie naar buiten te brengen.

John Spithoven, voorzitter van STAF: “Het maakt nogal wat uit of je politiek en samenleving voorhoudt dat halvering van de vleesconsumptie 25–40 procent óf 2–4 procent minder broeikasgassen oplevert. Aan cijfers van het PBL wordt door politiek en samenleving veel waarde gehecht, daarbij is het PBL door de Rijksoverheid aangewezen als rekenmeester voor de uitwerking van het Klimaatakkoord. Wij moeten er dan wel op kunnen vertrouwen dat óók de cijfers over de land- en tuinbouw zorgvuldig tot stand zijn gekomen en met diezelfde zorgvuldigheid zijn gerapporteerd. Dat was hier beslist niet het geval.”

 Dit is ook doorgedrongen tot de politiek. Kamerlid Helma Lodders van VVD zegt op twitter dat ze Kamervragen gaat stellen over de veronderstelde onzorgvuldigheid van het Planbureau.

 

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Radio 1 programma Kwesties over de vleestaks

Radio 1 programma Kwesties over de vleestaks

Marianne van den Anker gaat in Lettele in gesprek over de vleestaks. Volgens Hans Baaij, voorzitter Stichting Dier & Recht, brengt de vleesindustrie veel schade aan in het milieu. Hij pleit daarom voor het heffen van accijns op alle soorten vlees. Wout Wagenmans, wethouder gemeente Raalte en eigenaar van een veehandelsbedrijf, is tegen een dergelijke...

Vleesconsumptie in 2015 verder gedaald

Vleesconsumptie in 2015 verder gedaald

Het vleesverbruik per Nederlander is in 2015 voor het vijfde jaar op rij gedaald, naar 75 kilo. Dat is één kilo minder dan in 2014. Dat blijkt uit berekeningen van Wageningen Economic Research (voorheen LEI), in opdracht van Wakker Dier. De daling betreft alleen rund- en varkensvlees. Van de vleesconsumptie bedraagt een derde deel pluimveevlees. De...

'Twee derde van Nederlanders is flexitariër'

'Twee derde van Nederlanders is flexitariër'

Van de Nederlander is 67 procent flexitariër. Dat blijkt uit de Vegamonitor van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard. Een flexitariër eet minimaal één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren. Bijna de helft van alle Nederlanders (45%) vindt elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. 41% heeft de vleesconsumptie gehalveerd de afgelopen...