Natuurcentrum Arnhem roept rundvlees terug vanwege dioxine
Juli 2020 berichtten we over het terugroepen van Wildernisvlees vanwege te hoge concentraties dioxine. De oorzaak was vervuild bodemslib. Nu heeft Natuurcentrum Arnhem hetzelfde probleem. Ook zij roepen een partij rundvlees terug vanwege een beperkte overschrijding van de toegestane gehaltes dioxine.
Natuurcentrum Arnhem is een stichting die onder andere de educatieve Stadsboerderijen Presikhaaf en De Korenmaat beheert. De stichting heeft ook verschillende runderen, namelijk zwart-witte Lakenvelders, Blaarkoppen en Brandroden. Deze grazen op verschillende plaatsen in de stad, waaronder de Arnhemse Uiterwaarden.
Vanwege berichten over de mogelijke negatieve effecten van natuurbegrazing voor de voedselveiligheid besloot de stichting om het vlees van de pas geslachte runderen te laten onderzoeken. Uit de testen van laboratorium Eurofins bleek dat het dioxinegehalte in het vlees iets hoger ligt dan is toegestaan. De oorzaak van de besmetting is vermoedelijk vervuild bodemslib van de rivier. Dit slib bereikt bij hoogwater de uiterwaarden waar de runderen grazen. Op deze wijze krijgen de dieren de schadelijke stof binnen.
Het vlees met een met houdbaarheidsdatum tussen 29 oktober 2021 en 21 november 2021 dat via de boerderijwinkels wordt teruggeroepen. Volgens de stichting is er nog weinig vlees verkocht aan particulieren. "Wij zijn erg geschrokken van dit bericht", meldt de stichting op de website. "Juist omdat gezond voedsel hoog in ons vaandel staat. We spannen ons als stichting iedere dag in voor een groene en duurzame stad en daarom is de uitslag van deze test extra zuur."
Bron: Natuurcentrum Arnhem
NB Het beeld is afkomstig uit de beeldbank Pixabay, en is niet een van de runderen van Natuurcentrum Arnhem.
Reactie toevoegen
Dossiers
Meer over
Lees ook
De runderen van Label Rouge
De Franse veehouder Didier Auclair houdt in Buxière-les-Mines in de Auvergne runderen en schapen. Het vlees draagt het keurmerk Label Rouge, waarvoor strenge regels gelden ten aanzien van dierenwelzijn. Het boerenbedrijf van Didier Auclair beslaat bijna honderd hectare land, waarvan twaalf hectare voor verbouw van de granen. Dat dient mede...
‘Geen besmet Pools rundvlees in Nederlandse winkels’
De Europese Commissie heeft Polen opgeroepen om de verkoop van het vlees van zieke koeien onmiddellijk te stoppen en het vlees zo snel mogelijk te traceren. Volgens de NOS zijn er geen zieke Poolse koeien in de Nederlandse vleesketen beland. Door Lin Batten - Foodlog Deze week kwam door een undercoveractie van een Pools televisieprogramma...
Ierse export naar Nederland groeit
De Ierse export naar Nederland groeide in 2018 met 10 procent. Iers rundvlees had hierbinnen een belangrijk aandeel. Opvallende stijgers waren zuivel, pluimvee en varkensvlees. Dit blijkt uit het rapport Performance & Prospects 2018/2019 van Bord Bia, de Irish Food Board. Nederland is een gezonde groeimarkt voor de Ierse voedingsmiddelenindustrie....