Plantaardige worst van 1,5 meter

Planti15

Tijdens de Dutch Design Week lanceert Food innovator Botanic Bites de Planti15, een 1,5 meter lange worst gemaakt van oesterzwammen. Hiermee sluit de worst aan bij het thema van de Dutch Design Week, Stretch.

De oprichtster van Botanic Bites is Doreen Westphal. Een jaar geleden deed ze mee aan een speeddatesessie met boeren over hun reststromen. Daar ontmoette ze oesterzwamteler Marielle van Lieshout uit Liessel. Binnen het project FoodHeros van ZLTO en BKKC zochten zij samen naar een manier om de reststroom van 10.000 kilogram oesterzwamvoetjes. Westphal maakte onder andere chips, 'draadjesvlees' en Paddo Bites.

Het uiteindelijke resultaat is Planti15. De worst is 15 keer langer dan een normale worst. Zo wil West illustreren dat op een stuk land 15 keer meer plantaardige dan dierlijke eiwitten kunnen worden verbouwd. Ook kunnen 15 mensen van de worst eten. Botanic Bites wil de worst in een handzamer formaat toevoegen aan hun assortiment.

Westphal is ervan overtuigd dat dergelijke producten ervoor kunnen zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Als wij hele lekkere dingen maken, die qua voedingsstoffen nog beter zijn dan vlees, dan kunnen we vooruitgang boeken.” Eerder ontwikkelde ze al hamburgers van tomaat en zeewier.

Verschillende toonaangevende organisaties bestempelden Botanic Bites als Nederlands meest innovatieve producent van snacks en maaltijdcomponenten. Ze zijn medegefinanceerd door Stichting Doen en wonnen onlangs de ‘Organic Food Against Climate Change’ challenge van Wessanen in samenwerking met de Triodosbank.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Worst maken staat op de lijst immaterieel erfgoed

Worst maken staat op de lijst immaterieel erfgoed

Worst maken is toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Er is veel vakmanschap en kennis nodig om op ambachtelijke wijze een worst te maken. Het ambacht worst maken wordt door slagers overgedragen van generatie op generatie. Dit ambacht staat onder druk. Industrieel vervaardigde en vaak...

Jan Zandbergen brengt plantaardige burger Moving Mountains op de markt

Jan Zandbergen brengt plantaardige burger Moving Mountains op de markt

Jan Zandbergen wordt de exclusieve leverancier van de plantaardige burger van Moving Mountains Foods in Europa, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk waar de burger al één jaar succesvol op de markt is. De burger van Moving Mountains is het eerste plantaardige product dan Jan Zandbergen op de markt brengt. Peter-Paul Zandbergen,...

Seminar Plantaardig en vlees, scheiden of combineren

Seminar Plantaardig en vlees, scheiden of combineren

Stichting Expertisecentrum Slagersambacht organiseert op 4 februari het seminar 'Plantaardig en vlees, scheiden of combineren'. Dit seminar haakt in op de actuele discussie over vlees. Is de discussie terecht en hoe kan de sector daarmee omgaan? De sprekers op dit seminar zijn Jos Hugense en Ton Klos van Meatless, Paul van Trigt en Ron Kinkelaar van...