Plantaardige worst van 1,5 meter

Planti15

Tijdens de Dutch Design Week lanceert Food innovator Botanic Bites de Planti15, een 1,5 meter lange worst gemaakt van oesterzwammen. Hiermee sluit de worst aan bij het thema van de Dutch Design Week, Stretch.

De oprichtster van Botanic Bites is Doreen Westphal. Een jaar geleden deed ze mee aan een speeddatesessie met boeren over hun reststromen. Daar ontmoette ze oesterzwamteler Marielle van Lieshout uit Liessel. Binnen het project FoodHeros van ZLTO en BKKC zochten zij samen naar een manier om de reststroom van 10.000 kilogram oesterzwamvoetjes. Westphal maakte onder andere chips, 'draadjesvlees' en Paddo Bites.

Het uiteindelijke resultaat is Planti15. De worst is 15 keer langer dan een normale worst. Zo wil West illustreren dat op een stuk land 15 keer meer plantaardige dan dierlijke eiwitten kunnen worden verbouwd. Ook kunnen 15 mensen van de worst eten. Botanic Bites wil de worst in een handzamer formaat toevoegen aan hun assortiment.

Westphal is ervan overtuigd dat dergelijke producten ervoor kunnen zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Als wij hele lekkere dingen maken, die qua voedingsstoffen nog beter zijn dan vlees, dan kunnen we vooruitgang boeken.” Eerder ontwikkelde ze al hamburgers van tomaat en zeewier.

Verschillende toonaangevende organisaties bestempelden Botanic Bites als Nederlands meest innovatieve producent van snacks en maaltijdcomponenten. Ze zijn medegefinanceerd door Stichting Doen en wonnen onlangs de ‘Organic Food Against Climate Change’ challenge van Wessanen in samenwerking met de Triodosbank.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Slagers oriënteren zich op vegetarische producten

Slagers oriënteren zich op vegetarische producten

Op een dinsdagmiddag in januari is het bomvol in de werkplaats van Slagerij Van Asch in Soest. Met een specifieke reden: de slagers van Gelderblom oriënteren zich op vegetarische producten.

Groeiende markt voor vleeswaren van de slager

Groeiende markt voor vleeswaren van de slager

Slagers versterken hun imago en krikken de omzetcijfers op met ambachtelijke vleeswaren. Herkomst, bereiding en smaak wegen zwaar bij de consument, die steeds vaker vleeswaren eet. Niet alleen op brood, maar ook als snack en in andere gerechten.

Kies een  ‘worst case scenario’

Kies een ‘worst case scenario’

Worstmaken? Daar kun je wel een jaar over praten: er zijn zo veel soorten, met elk een eigen specifieke manier van bereiden en conserveren. Het is een specialisme waarvan we onze studenten de basisbeginselen bijbrengen tijdens de slagersopleidingen. Wie een echt worst case scenario wel ziet zitten, kan verdiepende keuzedelen en trainingen volgen. Het...