Plantaardige worst van 1,5 meter

Planti15

Tijdens de Dutch Design Week lanceert Food innovator Botanic Bites de Planti15, een 1,5 meter lange worst gemaakt van oesterzwammen. Hiermee sluit de worst aan bij het thema van de Dutch Design Week, Stretch.

De oprichtster van Botanic Bites is Doreen Westphal. Een jaar geleden deed ze mee aan een speeddatesessie met boeren over hun reststromen. Daar ontmoette ze oesterzwamteler Marielle van Lieshout uit Liessel. Binnen het project FoodHeros van ZLTO en BKKC zochten zij samen naar een manier om de reststroom van 10.000 kilogram oesterzwamvoetjes. Westphal maakte onder andere chips, 'draadjesvlees' en Paddo Bites.

Het uiteindelijke resultaat is Planti15. De worst is 15 keer langer dan een normale worst. Zo wil West illustreren dat op een stuk land 15 keer meer plantaardige dan dierlijke eiwitten kunnen worden verbouwd. Ook kunnen 15 mensen van de worst eten. Botanic Bites wil de worst in een handzamer formaat toevoegen aan hun assortiment.

Westphal is ervan overtuigd dat dergelijke producten ervoor kunnen zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Als wij hele lekkere dingen maken, die qua voedingsstoffen nog beter zijn dan vlees, dan kunnen we vooruitgang boeken.” Eerder ontwikkelde ze al hamburgers van tomaat en zeewier.

Verschillende toonaangevende organisaties bestempelden Botanic Bites als Nederlands meest innovatieve producent van snacks en maaltijdcomponenten. Ze zijn medegefinanceerd door Stichting Doen en wonnen onlangs de ‘Organic Food Against Climate Change’ challenge van Wessanen in samenwerking met de Triodosbank.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Week zonder Vlees biedt kansen

Week zonder Vlees biedt kansen

Meestal gaat het er hard aan toe in de discussie over wel of geen vlees eten. Vegetariërs lijken vlees eten soms bijna misdadig te vinden en verstokte vleeseters zetten ook de hakken in het zand. Tijdens de Week zonder Vlees afgelopen maart merkte ik eindelijk dat de discussie breder werd. Er was minder emotie en meer constructieve dialoog. Verschillende...

Gist vervangt de koe als eiwitbron

Gist vervangt de koe als eiwitbron

Verreweg de meeste eiwitten halen we uit dierlijk voedsel. Maar vanuit duurzaamheidsoverwegingen zoeken consumenten steeds vaker naar vervangende eiwitbronnen. Alternatieven voor vlees worden populairder, maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, blijkt ook geen klimaatwalhalla op te leveren. Welke andere mogelijkheden zijn...

Plantaardige Filet Americain van De Vegetarische Slager

Plantaardige Filet Americain van De Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager introduceert 100 procent plantaardige Filet Americain bij Albert Heijn en Jumbo. Na een lang ontwikkeltraject is het gelukt om deze plantaardige versie van Filet Americain te maken waar ook vleeseters erg enthousiast van worden. Bovendien is het geschikt voor zwangere vrouwen. Petit Paté en Filet Americain Ruim een maand geleden...