Plantaardige worst van 1,5 meter

Planti15

Tijdens de Dutch Design Week lanceert Food innovator Botanic Bites de Planti15, een 1,5 meter lange worst gemaakt van oesterzwammen. Hiermee sluit de worst aan bij het thema van de Dutch Design Week, Stretch.

De oprichtster van Botanic Bites is Doreen Westphal. Een jaar geleden deed ze mee aan een speeddatesessie met boeren over hun reststromen. Daar ontmoette ze oesterzwamteler Marielle van Lieshout uit Liessel. Binnen het project FoodHeros van ZLTO en BKKC zochten zij samen naar een manier om de reststroom van 10.000 kilogram oesterzwamvoetjes. Westphal maakte onder andere chips, 'draadjesvlees' en Paddo Bites.

Het uiteindelijke resultaat is Planti15. De worst is 15 keer langer dan een normale worst. Zo wil West illustreren dat op een stuk land 15 keer meer plantaardige dan dierlijke eiwitten kunnen worden verbouwd. Ook kunnen 15 mensen van de worst eten. Botanic Bites wil de worst in een handzamer formaat toevoegen aan hun assortiment.

Westphal is ervan overtuigd dat dergelijke producten ervoor kunnen zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Als wij hele lekkere dingen maken, die qua voedingsstoffen nog beter zijn dan vlees, dan kunnen we vooruitgang boeken.” Eerder ontwikkelde ze al hamburgers van tomaat en zeewier.

Verschillende toonaangevende organisaties bestempelden Botanic Bites als Nederlands meest innovatieve producent van snacks en maaltijdcomponenten. Ze zijn medegefinanceerd door Stichting Doen en wonnen onlangs de ‘Organic Food Against Climate Change’ challenge van Wessanen in samenwerking met de Triodosbank.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Europese commissie wil verbod op vleesnamen voor vegetarische producten

Europese commissie wil verbod op vleesnamen voor vegetarische producten

Een vegetarische hamburger of vegaworst. Als het aan de Landbouwcommissie van het Europees Parlement ligt zijn deze benamingen binnenkort verleden tijd. In de commissie werd het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten met een ruime meerderheid aangenomen.

Fairbeleg brengt vegetarisch broodbeleg op de markt

Fairbeleg brengt vegetarisch broodbeleg op de markt

Juli 2018 lanceerde Offerman het nieuwe merk Fairbeleg met een assortiment van vleeswaren, kaas en smeerbaar broodbeleg in portieverpakking. Hier wordt nu vegetarische filet americain aan toegevoegd.  De vegetarische filet americain is gemaakt op basis van zuivel. De smaak en bite is volgens de makers vergelijkbaar met de vleesvariant....

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

De Volkskrant kopte vorige week “Vleesvervangers zijn peperduur. Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch...