VIP-event in Houten drukbezocht

30 maart 2017

Het VIP-event in Houten heeft veel bezoekers uit de vleesbranche getrokken. De Expo Houten was zowel binnen als buiten op het bbq-plein één groot vleesfestijn. Op maandag was er ook veel vis, maar het accent lag  beide dagen op alles rond vlees.

Wroetvarken

In negen boerderijen in Nederland wordt het Wroetvarken gehouden. Beursbezoekers konden via een 3D-bril dit varken zien wroeten in centimeters dik stro, houtkrullen en zaagsel. Slagers die vlees van dit varken verkopen, kunnen zich ermee onderscheiden, aldus varkenshouder Jan Broenink.

Parmaham

Het Parmaham consortium is vaste klant op dit soort beurzen. Inmiddels zijn er 28 slagerijen en delicatessenwinkels die het logo met de kroon dragen, het vignet voor de Parmahamspecialist. Onlangs zijn weer zes nieuwe winkels met dit certificaat onderscheiden.

Muziekfeest Weidelco

Groothandel Weidelco promoot op de beurs een spaaractie voor kaarten voor een groot muziekfeest voort het mkb, dat het bedrijf organiseert in oktober. Door afname van producten van de sponsoren, waaronder Verstegen, Degens en Raps, kunnen kaarten voor het evenement worden gespaard.

Kruiden, bron van innovaties

De kruidenspecialisten profileren zich trouwens flink op het VIP-event, vaak met kruiden, spice mixen, marinades en sauzen voor zowel vlees als vis. Ze laten hun nieuwe smaken en melanges, waarbij het accent vooral ligt op minder zout en toevoegingen (of liever: geen) proeven aan de bezoekers: op brood, toast, in salades, tapenades enzovoort.

Jörgen Raymann

De masterclasses van Jörgen Raymann worden druk bezocht. Met een inspirerend verhaal maakt Raymann de toehoorders duidelijk dat er tijd gemaakt moet worden om samen bijvoorbeeld te koken. Zijn kookboek 'Koken met Tante Es' bevat recepten die in een half uur gemaakt kunnen worden. "Want, aldus Raymann, je moet als ondernemer naast het harde werken ook tijd voor elkaar houden, zeker als je als partners een winkel hebt." Raymann en zijn vrouw Sheila bereidden daadwerkelijk, met hulp van twee vrijwilligers in een half uurtje een heerlijke maaltijd.

BBQ-plein

Buiten staan diverse barbecues te branden, met hout, briketten en elektrisch. De geur van vlees reikt ver tot binnen in de beurshal. Op de BuddhaQ, Big Green Egg, Monolith en Ofyr liggen grote of kleinere stukken vlees, al dan niet gemarineerd, te garen of te bakken, afgelakt met een marinade en om te proeven met een lekker sausje.

En voor wie wat uitgebreider wil eten, is er een enorm VIP-buffet, met broodjes, salades en tal van vleeswaren en andere lekkernijen, zodat de bezoeker niets tekort komt. De organisatie is tevreden, de dinsdag was voor de vis-exposanten beduidend minder, maar voor de vleesbranche was er beide dagen volop inspiratie op te doen.

Altijd op de hoogte blijven?