Worst maken staat op de lijst immaterieel erfgoed

worst

Worst maken is toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed door Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Er is veel vakmanschap en kennis nodig om op ambachtelijke wijze een worst te maken.

Het ambacht worst maken wordt door slagers overgedragen van generatie op generatie. Dit ambacht staat onder druk. Industrieel vervaardigde en vaak goedkopere worsten maken een opmars, terwijl steeds meer slagerijen met hun ambachtslieden verdwijnen. Om dit vakmanschap te bewaren streefde het Worstmakersgilde er naar om worst maken op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen.

De KNS noemt het in een bericht 'terecht' dat worst maken is toegevoegd aan de lijst. Andere voorbeelden die van immaterieel erfgoed die op de lijst staan zijn: poffertjes bakken, snert maken, het Brabantse worstenbroodje en het ambacht van molenaar.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland voert sinds 2012 de implementatie van het Unesco-verdrag uit. Het doel is om immaterieel erfgoed te promoten en toegankelijk te maken, om de sector te stimuleren en professionaliseren, om de participatie eraan te bevorderen en om de kennis erover te vergroten. De primaire taken zijn onderverdeeld in erfgoedzorg en kennisontwikkeling.

Bron: KNS

 

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Mogelijk Salmonella in diverse worsten Uildrik worstmakerij

Mogelijk Salmonella in diverse worsten Uildrik worstmakerij

Uildriks worstmakerij haalt verschillende worsten terug vanwege een mogelijke besmetting met de salmonella bacterie, type Salmonella Goldcoast. Consumptie van deze worsten kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, met name voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Het gaat om de volgende producten: Metworst...

Jasper Kooijmans nieuwe commercieel directeur bij Brandt & Levie

Jasper Kooijmans nieuwe commercieel directeur bij Brandt & Levie

Jasper Kooijmans is per 1 december aangesteld als de nieuwe commercieel directeur bij Brandt & Levie worstmakers. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het versterken en uitbreiden van de positie van Brandt & Levie in Nederland en in het buitenland. Jasper Kooijmans Kooijmans heeft een lange staat van dienst in de food sector....

Oprichting Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers

Oprichting Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers

Negen collega-slagers richtten vanuit de gezamenlijke liefde voor het slagersvak en voor producten met een hoge kwaliteit de Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers op. Deze nieuwe vereniging presenteerde zich voor het eerst tijdens de Slavakto op 5 en 6 november. Met de Vereniging Worstmakende Ambachtelijke Slagers willen de oprichters...