2021

Jan Nederhoed

Af en toe heb je van die momenten dat je jezelf opeens met een soort schok realiseert dat de tijd vliegt. Welnu, dat had ik afgelopen week. Ik was op dinsdagochtend boerenkool aan het inscheppen (jawel, dat staat er echt) en toen bedacht ik me dat ik veertig jaar geleden op dinsdagochtend drie koeien moest uitbenen. Ja, inderdaad veertig jaar geleden. Op maandag slachten en op dinsdag uitbenen; zo ging dat destijd. “Time flies when you’re having fun.” En gelukkig heb ik dat gevoel nog alle dagen. Dat moet ook, het is een eerste vereiste in dit vak anders kun je het niet volhouden. Beste lezer, als u geen plezier meer in uw werk heeft en u staat met tegenzin in de slagerij, dan wordt het tijd om het roer om te gooien. Linksom of rechtsom, er moet wat veranderen, want met tegenzin werken wreekt zich.

Ik heb een app-groepje met oud-klasgenoten (SVO Pomplaan jaren 80/84). Twee mensen in die groep hebben inmiddels de leeftijd van 60 jaren aangetikt en dat is best wel confronterend. Maar zolang privé en zakelijk alles goed gaat, moeten we niet zeuren. We gaan mooi door en zorgen ervoor dat we plezier in ons werk blijven houden.

De coronapandemie woekert nog wel even door maar die gaat onze pret niet bederven. Lekker in de winkel staan en mooie eerlijke producten verkopen. In de werkplaats smakelijke, ambachtelijke producten fabriceren, jonge mensen enthousiasmeren voor het slagersvak, wellicht een grote of minder grote investering doen, nieuwe medewerkers aantrekken, een grote klant binnenhalen: er zijn nog genoeg doelstellingen te bedenken. Doelstellingen die u voor ogen moet houden. Missie en visie zoals grote, vaak beursgenoteerde bedrijven dat noemen, in combinatie met een strategie geven u sturing en bieden u een vorm van houvast. Het klinkt misschien wat zwaar, maar denk er eens serieus over na, praat erover en probeer het uit. Het werkt echt, u zult het zien.

Toch wil ik weer even terug naar het begin van mijn verhaal. Plezier, daar draait het om. Ik ben ervan overtuigd dat dat boven alles staat, dan valt een eventuele zesdaagse werkweek ook niet zwaar, dan sta je fris en fruitig op, dan communiceer je prettig, je onderneemt beter en je schept met plezier boerenkool in.
Met andere woorden: plezier in je werk heeft een positieve uitwerking op alle facetten, zowel privé als zakelijk.
Ik wens u en de uwen een gezond 2021.

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Variëren met wokschotels

Variëren met wokschotels

Van meerdere collega’s hoor ik dat kant-en-klare maaltijden al zorgen voor meer dan de helft van hun omzet. De slagerij wordt steeds meer een maaltijdwinkel. De consument wil kwaliteit en gemak en dat kunnen wij, als ambachtelijke slagers, bieden. Voor dit nummer heb ik een wokschotel gemaakt: eenvoudig te maken, presenteert mooi, een hoge winstmarge...

Smokey shoarmaspies

Smokey shoarmaspies

Epos inspireert de slager met verrassende recepten, zoals dit recept voor Smokey shoarmaspies.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.