Hete soep

De afgelopen tijd waren er weer negatieve berichtgevingen over vleesproducten. Het Voedingscentrum kwam met een nieuwe onderzoek waarin werd aangetoond dat bewerkt vlees, zoals vleeswaren, worstsoorten en veka’s, in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en kanker. Verder wordt vlees  nog in verband gebracht met negatieve invloed op ons klimaat.

Nuanceren

De toenemende vraag naar vlees leidt tot ontbossing, meer land- en watergebruik en het verdwijnen van het regenwoud. Daar worden we niet vrolijk van. Alle soorten media doken hierop en het werd (mijns inziens overdreven) breed uitgemeten. Echter: als we de site van het Voedingscentrum bezoeken, blijkt dat we alle berichtgevingen wel een beetje kunnen nuanceren, want volgens ditzelfde Voedingscentrum past vlees nog steeds in een gezond voedingspatroon…. Gelukkig maar.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het precies 25 jaar geleden dat mijn vrouw en ik een slagerij begonnen. Op 11 november 1990 namen wij slagerij Vos in Roden over. De afgelopen 25 jaar hebben we van alles meegemaakt, met als dieptepunt de gekkekoeienziekte. De negatieve publiciteit is dus echt niet van de laatste jaren. Door de opkomst van de sociale media lijkt het tegenwoordig wel sneller en heftiger te gaan.  Iedereen duikt erop, krantenkoppen schreeuwen, Twitter en Facebook ontploffen bijna en elke zichzelf respecterende talkshow heeft een deskundige aan tafel over het betreffende onderwerp.

Deskundig antwoord

Uiteraard moeten we voorzichtig zijn met onze voeding en natuurlijk moeten we onze positie als deskundige op het gebied van vlees en vleeswaren koesteren. Maar ik denk niet dat we er te veel in mee moeten gaan. Zorg dat u goed op de hoogte bent, zodat u uw klant een deskundig antwoord kunt geven. Werp uzelf op als begripvolle en betrouwbare leverancier van kwaliteit. Ga niet mee in de hype; de afgelopen jaren hebben ons wel geleerd dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat deze wordt opgediend.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
2021

2021

Af en toe heb je van die momenten dat je jezelf opeens met een soort schok realiseert dat de tijd vliegt. Welnu, dat had ik afgelopen week. Ik was op dinsdagochtend boerenkool aan het inscheppen (jawel, dat staat er echt) en toen bedacht ik me dat ik veertig jaar geleden op dinsdagochtend drie koeien moest uitbenen.

‘Zo kunt u de komende feestdagen eenvoudig wild verkopen’

‘Zo kunt u de komende feestdagen eenvoudig wild verkopen’

Neven Food, een bedrijf dat onder dezelfde paraplu valt als de firma Epos, komt op de markt met een leuk en makkelijk wildproduct: kant en klare konijnenbouten. Voor collega’s die toch eens aan de slag willen gaan met wild is dit een uitgelezen kans om dat op te pakken.

Trend biedt kansen en elke slager reageert er anders op

Trend biedt kansen en elke slager reageert er anders op

Wat worden de trends van 2021? En in hoeverre maakt de slager gebruik van trends in de branche? Terwijl de een zich volledig stort op nieuwe smaken, digitale mogelijkheden en een bezorgservice, profileert de ander zich door dat juist níet te doen.