Hete soep

foto jan

De afgelopen tijd waren er weer negatieve berichtgevingen over vleesproducten. Het Voedingscentrum kwam met een nieuwe onderzoek waarin werd aangetoond dat bewerkt vlees, zoals vleeswaren, worstsoorten en veka’s, in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en kanker. Verder wordt vlees  nog in verband gebracht met negatieve invloed op ons klimaat.

Nuanceren

De toenemende vraag naar vlees leidt tot ontbossing, meer land- en watergebruik en het verdwijnen van het regenwoud. Daar worden we niet vrolijk van. Alle soorten media doken hierop en het werd (mijns inziens overdreven) breed uitgemeten. Echter: als we de site van het Voedingscentrum bezoeken, blijkt dat we alle berichtgevingen wel een beetje kunnen nuanceren, want volgens ditzelfde Voedingscentrum past vlees nog steeds in een gezond voedingspatroon…. Gelukkig maar.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het precies 25 jaar geleden dat mijn vrouw en ik een slagerij begonnen. Op 11 november 1990 namen wij slagerij Vos in Roden over. De afgelopen 25 jaar hebben we van alles meegemaakt, met als dieptepunt de gekkekoeienziekte. De negatieve publiciteit is dus echt niet van de laatste jaren. Door de opkomst van de sociale media lijkt het tegenwoordig wel sneller en heftiger te gaan.  Iedereen duikt erop, krantenkoppen schreeuwen, Twitter en Facebook ontploffen bijna en elke zichzelf respecterende talkshow heeft een deskundige aan tafel over het betreffende onderwerp.

Deskundig antwoord

Uiteraard moeten we voorzichtig zijn met onze voeding en natuurlijk moeten we onze positie als deskundige op het gebied van vlees en vleeswaren koesteren. Maar ik denk niet dat we er te veel in mee moeten gaan. Zorg dat u goed op de hoogte bent, zodat u uw klant een deskundig antwoord kunt geven. Werp uzelf op als begripvolle en betrouwbare leverancier van kwaliteit. Ga niet mee in de hype; de afgelopen jaren hebben ons wel geleerd dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat deze wordt opgediend.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Barbecueseizoen op volle toeren

Barbecueseizoen op volle toeren

Nu we aan huis gekluisterd zijn, biedt buiten eten een prettige afleiding. Zodra het even kan, gaat de barbecue aan. Nieuwe recepten en gerechten zijn daarbij zeer welkom. De slager kan helpen om origineel, lekker en voordelig te barbecueën en om daarbij een horeca-ervaring te evenaren.

De 'vleesweters' van Slagerij Van der Meer uit Castricum

De 'vleesweters' van Slagerij Van der Meer uit Castricum

De vleesweters noemen ze zichzelf. Bij Slagerij Van der Meer uit Castricum staan puur vlees en ambacht centraal. Met workshops en het actief aanbieden van vergeten vlees etaleert eigenaar Joost van der Meer zijn vakkennis. “We willen laten zien dat we echte slagers zijn.”

Avo inspireert slagers met streetfood, vegan & BBQ

Avo inspireert slagers met streetfood, vegan & BBQ

Voor de derde keer organiseerden Ron Kuipers en Martijn Lelsz een AVO-seminar – ditmaal over streetfood, veganistische producten en bbq’s. Zowel ambachtelijke slagers, groothandelaren als de industrie waren vertegenwoordigd op 3 en 4 maart in de fabriek in Osnabrück.