Hete soep

foto jan

De afgelopen tijd waren er weer negatieve berichtgevingen over vleesproducten. Het Voedingscentrum kwam met een nieuwe onderzoek waarin werd aangetoond dat bewerkt vlees, zoals vleeswaren, worstsoorten en veka’s, in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en kanker. Verder wordt vlees  nog in verband gebracht met negatieve invloed op ons klimaat.

Nuanceren

De toenemende vraag naar vlees leidt tot ontbossing, meer land- en watergebruik en het verdwijnen van het regenwoud. Daar worden we niet vrolijk van. Alle soorten media doken hierop en het werd (mijns inziens overdreven) breed uitgemeten. Echter: als we de site van het Voedingscentrum bezoeken, blijkt dat we alle berichtgevingen wel een beetje kunnen nuanceren, want volgens ditzelfde Voedingscentrum past vlees nog steeds in een gezond voedingspatroon…. Gelukkig maar.

Op het moment dat ik dit schrijf, is het precies 25 jaar geleden dat mijn vrouw en ik een slagerij begonnen. Op 11 november 1990 namen wij slagerij Vos in Roden over. De afgelopen 25 jaar hebben we van alles meegemaakt, met als dieptepunt de gekkekoeienziekte. De negatieve publiciteit is dus echt niet van de laatste jaren. Door de opkomst van de sociale media lijkt het tegenwoordig wel sneller en heftiger te gaan.  Iedereen duikt erop, krantenkoppen schreeuwen, Twitter en Facebook ontploffen bijna en elke zichzelf respecterende talkshow heeft een deskundige aan tafel over het betreffende onderwerp.

Deskundig antwoord

Uiteraard moeten we voorzichtig zijn met onze voeding en natuurlijk moeten we onze positie als deskundige op het gebied van vlees en vleeswaren koesteren. Maar ik denk niet dat we er te veel in mee moeten gaan. Zorg dat u goed op de hoogte bent, zodat u uw klant een deskundig antwoord kunt geven. Werp uzelf op als begripvolle en betrouwbare leverancier van kwaliteit. Ga niet mee in de hype; de afgelopen jaren hebben ons wel geleerd dat de soep niet zo heet wordt gegeten als dat deze wordt opgediend.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Slagerijen Kaldenberg - Ambachtelijke slagerij in het groot

Van een kleine slagerij in Herwijnen, groeide Slagerijen Kaldenberg in Vuren (Gld) in 60 jaar uit tot het huidige bedrijf dat ruim 200.000 kilogram vlees per week verwerkt voor foodservice, horeca en de institutionele markt. “De vraag naar een goed stuk vlees groeit.”

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

Europese bescherming voor vlees van Vlaams rood rund

De rode runderen horen bij West-Vlaanderen. De flinke runderen zijn goed zichtbaar in het landschap en het vlees is een geliefd product in de Belgische gastronomie. Eerder werd dit vlees als erkend als West-Vlaams streekproduct. Nu krijgt het ook Europese bescherming.

Slager Dennis van de Ven wil vlees verkopen

Slager Dennis van de Ven wil vlees verkopen

Slager Dennis van de Ven verkoopt bijna alleen maar vlees en vleeswaren. “Ik verkoop 80 procent vlees en 20 procent vleeswaren, daarvoor ben ik slager”, zegt hij.