De Groene Weg Groningen beste bio slagerij van Nederland

31 augustus 2020

Na een flinke vertraging door het coronavirus, worden dit jaar voor de allereerste keer de Biowinkel Awards uitgereikt. De Groene Weg Groningen heeft de categorie bio slagerij gewonnen en mag zich een jaar lang de beste bio slagerij van Nederland noemen. De Groene Weg Nijmegen en biologische boerderijwinkel Overesch uit Raalte zijn op de tweede en derde plaats geëindigd.

De Bio Awards worden uitgereikt om de biologische speciaalzaakbranche positief in de spotlights te zetten. Begin van dit jaar konden klanten van de deelnemende winkels aan de hand van een online vragenlijst hun favoriete winkel beoordelen. De drie deelnemers per categorie met de hoogste klantbeoordeling kregen vervolgens bezoek van een vakjury.

De vakjury voor de categorie ‘bio slagerij’ werd gevormd door experts Hilbert van Dam en Henny Doeschot en Gerdine Kapteijn van biologische ketenorganisatie Bionext. In verband met Corona kon het geplande uitreikingsevents eind maart niet doorgaan en worden de Awards deze week officieel uitgereikt. Vandaag, 31 augustus, is de officiële bekendmaking van de winnaars. Alle winnende winkels worden in de komende week live bezocht en ontvangen dan een geldbedrag en een lokaal promotiepakket. De winnaar van de categorie ontvangt tevens een workshop verzorgt door de sponsor. 

Beste bio slagerij

De Groene Weg Groningen is door de jury aangewezen als winnaar in de categorie beste bio slagerij. De jury roemt de nette winkel met personeel dat veel weet te vertellen over het vlees, de recepturen, ingrediënten en bereiding. "Bijna alles in de winkel is zelfgemaakt. Het is indrukwekkend dat er hier zoveel zelfgemaakt en zelf gesneden wordt op een hele krappe werkruimte. Toch doet de winkel zelf heel ruim aan. Met een ruim assortiment innovatieve producten, lamsvlees uit de regio, een vleespakket van de maand en het organiseren van barbecues voor de deur, doet de winkel veel om klanten te trekken."

Op de tweede plaats is De Groene Weg uit Nijmegen geëindigd. Deze winkel heeft een eigen merk (Bas Derksen) wat de producten herkenbaar en lokaal maakt. De jury roemt de informatie in en buiten de winkel. "De winkel is erg professioneel en ambachtelijk. Klanten komen niet alleen voor het bio aspect, maar ook voor de kwaliteit en het vakmanschap. Je kunt hier kant- en klaarmaaltijden krijgen, er wordt Dry Age vlees verkocht en je kunt er bijzondere stukken vlees op bestelling krijgen."

Derde in de categorie beste bio slagerij is biologische boerderijwinkel Overesch uit Raalte. Opvallend hier vindt de jury het feit dat ze gericht voedselverspilling tegengaan en het (bijna 100%) lokale assortiment. "Het vriendelijke en behulpzame personeel kan veel vertellen over de herkomst van de producten en de winkel zelf."

Biowinkel Awards

Bij de biologische slagerij kun je met een goed gevoel jouw biologische vlees kopen. Niet alleen omdat de medewerkers je precies kunnen vertellen waar het vlees vandaan komt, maar ook omdat je zeker weet dat de dieren een goed leven hebben gehad. Alle producten zijn namelijk 100% biologisch.  

De Biowinkel Awards zullen ook volgend jaar weer plaatsvinden. Vanaf eind 2020 kunnen bio speciaalzaken zich weer inschrijven voor de Awards 2021.

 

 

 

 

 

Altijd op de hoogte blijven?