De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen

De Groene Weg nieuwsartikel 22-09-2022

Met het tekenen van een contract voor onbepaalde tijd met biologische melkveehouder Erik van der Velde en biologische vleesveehouder Gert-Jan Stoeten, is De Groene Weg vandaag officieel gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees. Hiermee speelt De Groene Weg in op de groeiende behoefte aan regionaliteit bij de consument, maar ook aan de behoefte bij biologische melkveehouders om al hun kalveren biologisch te laten opgroeien en verwaarden.

In Nederland wordt op dit moment ongeveer 10% van de biologische kalveren ook biologisch gehouden. De overige kalveren worden in de reguliere markt afgezet. Dat kan beter, vindt De Groene Weg. De biologische vleesproducent heeft al twee sterke ketens in Nederland: varkensvlees (met ruim 110 varkenshouders) en lamsvlees (met 35 schapenhouders). Het bedrijf zet nu een volgende stap door het opzetten van een derde keten, namelijk die voor Nederlands rundvlees, waarin biologische melkvee- en vleesveehouders onderdeel worden van een keten van biologisch rundvlees.

Verdere verduurzaming

Allard Bakker, directeur van De Groene Weg: ‘‘We streven ernaar dat alle kalveren in Nederland die op een biologische boerderij worden geboren ook biologisch verwaard worden. Dit past in ons gedachtegoed waarbij we continu streven naar verdere verduurzaming van de sector.’’ Het gaat om zowel vaars- als stierkalveren, die niet voor de melkproductie worden ingezet. De Groene Weg gaat deze kalveren afnemen, nadat ze op biologische wijze zijn grootgebracht. De afname van de kalveren wordt gekoppeld aan de afname van de melkkoeien als deze uit productie worden gehaald.

‘Het maakt het biologische verhaal rond’

Groningse bio melkveehouder Erik van der Velde en bio vleesveehouder Gert-Jan Stoeten, zijn de eerste boeren die zich aansluiten bij deze rundvleesketen. Erik: “Het feit dat de kalveren waar ik geen ruimte voor heb, niet biologisch opgroeien, is echt een los eindje voor ons. Je wilt gewoon dat het verhaal klopt.” Gert-Jan: ‘‘Dit is een mooi concept en een mooie samenwerking. Ik hoop dat deze kalveren het goed gaan doen met volop beweiding, daar heb ik wel vertrouwen in. De coöperatieve werkwijze van De Groene Weg spreekt mij erg aan. Hierdoor kun je als boer echt meepraten en sta je er niet alleen voor.”

De Groene Weg neemt, met deze samenwerking, een eerste stap in de opzet van een Nederlandse biologische rundvleesketen. Allard Bakker: ‘‘Biologisch rundvlees uit Nederland sluit direct aan bij de groeiende behoefte van de consument aan meer regionaliteit. Daarom is er veel ruimte om te groeien met deze keten en dus voor boeren om zich aan te sluiten bij onze keten.’’

De Groene Weg

De Groene Weg is marktleider in de biologische vleessector in Nederland en de op één na grootste in Europa. Het bedrijf heeft slagerijen in Nederland, een eigen webshop en afzet naar o.a. diverse grote retailketens in Europa. De Groene Weg is gespecialiseerd in de productie van biologisch varkens-, rund- en lamsvlees. Ketenbeheersing is daarin haar grootste kracht. Als ketenregisseur houden ze oog op een gezond evenwicht tussen mens, natuur en dier.

Reactie toevoegen

 
Dossiers
Lees ook
Boeuf bourguignonne

Boeuf bourguignonne

Degens inspireert de slager met lekkere en bijzondere recepten. Bijvoorbeeld dit recept voor Boeuf bourguignonne.

Hightech veehouderij in natuurgebied

Hightech veehouderij in natuurgebied

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing.

Goed vlees van melkkoeien

Goed vlees van melkkoeien

Vaak gaan oude melkkoeien die onvoldoende melk produceren rechtstreeks naar het slachthuis. Het vlees van deze koeien is van lage kwalitatief en wordt meestal gebruikt voor gehakt en hamburgers. Bij Heijdra Vleesvee doen ze dit anders. Zij kopen oude melkkoeien en geven de dieren de tijd om eerst tot rust te komen. Het resultaat? Kwalitatief goed vlees.