Geen verrassende uitslag Enquête Vleesvervangers

31 oktober 2019
Afbeelding: Pixabay

De NOS berichtte half augustus dat vleesvervangers aan een grote opmars bezig waren en dat er minder vlees werd gegeten. Een dag later werd het bericht alweer ontkracht door harde cijfers van het IRI en de WUR. De cijfers zouden alleen gaan over het supermarktkanaal en uitsluitend vers vlees betreffen.Toch was het bericht aanleiding voor Vlees+ een enquête uit te schrijven. Hoe denken de lezers van Vlees+ over vleesvervangers?

Alle enquêtes die we ingevuld retour kregen waren serieus en zorgvuldig ingevuld. De meeste kwamen van mensen die werkzaam waren bij een slagerij of vleesproducent. 80 procent was op de hoogte van het NOS-bericht en de meningen waren verdeeld toen we vroegen naar een reactie. Dit varieerde van ‘incorrect’ tot ‘valse voorlichting’ en van ‘fakenieuws’ tot ‘zorgelijk bericht'.

Driekwart van de inzenders gaf aan dat minder dan 10 procent van hun klanten naar vleesvervangers vraagt. De helft van de inzenders biedt ze wel aan maar bij tweederde is het minder dan 5 procent van de omzet.

Op de vraag waarom er geen vleesvervangers verkocht worden, reageren vooral slagers, dat ze het niks vinden, dat ze vlees willen verkopen en dat het niet in de bedrijfsvoering past. Of ze in de toekomst wel vleesvervangers gaan aanbieden, zegt eenderde ‘nee’, 5 procent ‘ja’, 11 procent ‘misschien’ en de rest heeft
geen mening.

Met de winnaars van een boek is via de mail contact opgenomen.

Altijd op de hoogte blijven?