Hybride producten met Plant4Texture

16 juni 2023 Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) Koninklijke Nederlandse Slagers

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), SVO vakopleiding food en Wageningen University & Research ontwikkelden samen Plant4Texture (P4T). Hiermee kunnen slagers hybride producten maken voor consumenten die minder vlees willen eten. KNS deelt het onderstaande artikel over dit product.

Deze zomer kan de consument genieten van een barbecue met ambachtelijke slagersproducten en toch minder vlees eten. Plant4Texture (P4T) is de basis voor producten die deels uit vlees, deels uit alternatieve eiwitten bestaan. Met dit ingrediënt maken slagers op eenvoudige wijze hybride producten zoals hamburgers en barbecueworsten, maar het leent zich ook uitstekend voor de worstmakerij. Vanaf nu is Plant4Texture, exclusief voor leden van KNS, te bestellen via de site (www.knsnet.nl).

Basisproduct voor de slager: poeders en palen

Het product bestaat uit plantaardige en ei-eiwitten, daarom noemen wij Plant4Texture ‘alternatieve eiwitten’. De grondstoffen van Plant4Texture zijn in twee vormen te bestellen: losse grondstoffen (poeders) of in een reeds voorbereide emulsie (in palen). Deze palen kunnen direct met vlees gemalen worden. De poeders zijn geschikt voor het maken van worstsoorten die nog gekookt moeten worden, zoals grillworst en rookworst. Bij de grondstoffen worden twee basisrecepten (hamburger en grillworst) meegeleverd.

Voor de flexitariër en de vleeseter

Consumenten geven aan minder vlees te willen eten, meer dan de helft noemt zich flexitariër. Met hybride producten kan een consument elke dag kwaliteitsproducten van de slager eten en toch minder vlees eten. Door het aanbieden van hybride producten komt de slager tegemoet aan deze behoefte. Met eigen en unieke ambachtelijke hybride producten onderscheidt de slager zich. Zo is Plant4Texture geschikt voor vleeseters en flexitariërs.

Verhouding

Bij de ontwikkeling van producten Plant4Texture is gewerkt met de verhouding 30% vlees en 70% alternatieve eiwitten. Hier zijn mooie resultaten mee geboekt. Uiteraard kan de slager de verhouding tussen vlees en Plant4Texture naar eigen voorkeur gebruiken. Bijvoorbeeld in de verhouding 30/70, 50/50 of 70/30. Het basisproduct kan gemengd worden met rund, varken of kip en gebruikt worden in alle productgroepen van de slagerij; zowel voor vlugklaar producten als in de worstmakerij. Slagers kunnen nu verder gaan met de doorontwikkeling van receptuur om een nog betere structuur en smaak te creëren. De voordelen van een hybride product in het assortiment van de slagerij:

  • Het is te maken met apparatuur waarover de meeste slagers beschikken.
  • Het kan ambachtelijk in eigen productie worden gemaakt.
  • Een slager kan een eigen smaak en textuur creëren.
  • Het product speelt in op de behoefte van een grote groep consumenten; de flexitariërs.
  • Het past in een verantwoord voedingspatroon, het bestaat voornamelijk uit eiwitten.
  • Het levert een bijdrage aan duurzaamheid, deze grondstof bespaart ongeveer 70% aan uitstoot van broeikasgassen.
  • Het is een onderscheidend product ten opzichte van andere aanbieders.

Etikettering

Er zijn geen specifieke eisen voor etikettering van hybride producten als deze voorverpakt worden aangeboden. Er moet duidelijk worden aangegeven dat het geen volvlees product is, als de klant dat kan verwachten op basis van vorm, kleur of naam. Ei is een verplicht te benoemen allergeen.

Plant4Texture is ontwikkeld in een samenwerking van KNS, SVO vakopleiding food en Wageningen University & Research. Na vier jaar onderzoek is een product gerealiseerd waarmee ambachtelijke slagers een hybride product kunnen ontwikkelen. Plant4Texture is exclusief voor leden van KNS verkrijgbaar. Bekijk de link voor meer informatie en om te bestellen.

Over Koninklijke Nederlandse Slagers

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. KNS werkt aan een professionele en toekomstbestendige slagersbranche waarin de slager succesvol kan zijn als ondernemer, werkgever en vakman. KNS ondersteunt haar leden, zowel individueel als in collectief, door lobby- en belangenactiviteiten, persoonlijk advies, producten en diensten, ledenvoordelen, informatie en inspiratie. Hart voor slagers is het motto en daarmee maakt KNS zicht hard voor de slagersbranche.

Altijd op de hoogte blijven?