RCC tikt Wakker Dier op de vingers

Rundvlees

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft Wakker Dier op de vingers getikt voor de eet-geen-dierendag campagne. De commissie noemt de claim van deze campagne, dat als 'iedereen nou een dag geen vlees eet, dat je dan 500.000 dieren spaart', misleidend en oneerlijk.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) diende de klacht in bij de RCC. "Goed, dat de RCC Wakker Dier hier corrigeert. Ook claims of beweringen van NGO’s zijn gehouden aan regels en moeten inhoudelijk kloppen", zegt Algemeen Secretaris Richard van der Kruijk van de COV. "Beweringen of uitlatingen van maatschappelijke organisaties worden soms te makkelijk door derden voor waar aangenomen en overgenomen. De uitspraak van de RCC maakt duidelijk dat het goed is om die ook kritisch tegen het licht te houden. De 500.000 dieren claim van Wakker Dier staat echt buiten elke realiteit. Feitelijk wordt er namelijk helemaal niet minder geslacht en verwerkt."

De productie van de Nederlandse vee- en vleessector kan volgens COV niet één op één aan de binnenlandse consumptie worden gekoppeld. De vraag naar vleesproducten stijgt. Dus wat niet in Nederland wordt gegeten, vindt elders een bestemming. De RCC is van menig dat COV dit overtuigend heeft aangetoond. Ook nam de commissie mee dat de Nederlandse vleessector alles van het dier duurzaam gebruikt.

Wakker Dier gaat tegen de uitspraak in beroep.

 

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Schapenhandel heeft het moeilijk

Schapenhandel heeft het moeilijk

Het gaat minder goed met de schapenhandel dan vorig jaar. De vraag is kleiner dan het aanbod, wat de prijs negatief beïnvloedt. Handelaren verwachten de komende maanden geen verbetering.

Vleesverkoop stijgt in Week Zonder Vlees

Vleesverkoop stijgt in Week Zonder Vlees

Supermarkten verkochten tijdens de Week Zonder Vlees niet alleen meer vleesvervangers, maar ook meer vlees.

Ed Nozeman vertelt over KNS-ambassadeurschap

Ed Nozeman vertelt over KNS-ambassadeurschap

Ed Nozeman verkocht na 26 jaar zijn eigen slagerij. Lang stilzitten deed hij niet: hij werd onder andere ambassadeur voor de KNS.