Vlees+ 1 | editie februari 2021

Vlees 1-2021

De thema's van dit nummer van Vlees+ zijn maaltijden en kip.

In deze editie

  • COV-voorzitter Jos Goebbels blikt vooruit
    ‘Dierenwelzijn en voedselveiligheid topprioriteit’
  • Slagerij Van Broekhuizen is 100% ambachtelijk
    Maandag slachten, daarna verwerken
  • ‘De toekomst is niet voor watjes’
    Directeur VanDrie Group zoekt kansen in crisis
  • De favoriete slager van Julius Jaspers
    ‘Ik koop al mijn vlees bij Han’
  • Droombaan in de vleessector
    Bij online slagerij Beef Exclusief
  • Gekweekt vlees
    Diervriendelijk maar (nog) niet milieuvriendelijk

Rubrieken

  • SVO vakopleiding food
  • In beeld
  • Uit de branche
  • Ambacht: wokschotels
  • Column Jan Nederhoed
  • Wetgeving
  • Financieel
  • Bedrijvengids
  • Rondvraag: kip
  • Boeken
In deze editie
WHOA!

WHOA!

Sinds 1 januari 2021 hebben ondernemers die in zwaar weer verkeren een nieuw instrument in handen om een faillissement te voorkomen: de Wet Homologatie Onderhands Akkoord.

COV-voorzitter Jos Goebbels blikt vooruit

COV-voorzitter Jos Goebbels blikt vooruit

Door corona werd 2020 een bijzonder jaar voor de vleessector. De export naar China stond enige tijd op een laag pitje en de vraag naar kalfsvlees daalde sterk. Op de werkvloer kregen werknemers te maken met een coronaprotocol. Wat brengt het komende jaar? Jos Goebbels blikt vooruit in zijn laatste jaar als voorzitter bij de Centrale Organisatie voor...

‘Op maandag slachten, de rest van de week verwerken’

‘Op maandag slachten, de rest van de week verwerken’

Waar de Dalfsense slager John van Broekhuizen het meest trots op is? Zijn rauwe vleeswaren. “Zoals onze Culatello, die knoop ik in een blaas, omwikkel ik met theedoeken en besprenkel ik met witte wijn. Dat geeft een prachtige kleur en smaak.” Werkelijk álle vleesproducten in zijn winkel zijn zelfgemaakt.

‘De toekomst is  niet voor watjes’

‘De toekomst is niet voor watjes’

Marijke Everts leidt sinds 2019 de dagelijkse operatie van de VanDrie Group, de grootste kalverintegratie ter wereld. Door de maatregelen tegen COVID-19 kelderde de vraag naar kalfsvlees, omdat dit vlees voor een belangrijk deel in de (buitenlandse) horeca wordt gegeten. Hoe beleefde Everts 2020? De directeur van de VanDrie Group zette zelf haar gedachten...

De favoriete slager van Julius Jaspers

De favoriete slager van Julius Jaspers

Sinds zijn eerste bezoek aan Slagerij Han Janmaat is topkok Julius Jaspers er vaste klant. Hij prijst de vakkennis en het onderscheidend vermogen van de ambachtelijke slager uit Hilversum, die met zijn producten diverse vakwedstrijden won. “Hij heeft de ouderwetse wil om hard te werken.”

Mike Kraan vond zijn droombaan in de vleessector

Mike Kraan vond zijn droombaan in de vleessector

Het juiste vak kiezen was een flinke puzzel voor Mike Kraan (24). Totdat hij in de vleessector terechtkwam: hier zit hij op zijn plek. Bij online slagerij en barbecuewinkel Beef Exclusief gaat hij recht op zijn doel af.

‘We maken iedere dag onze klanten blij met verse en ambachtelijke producten’

‘We maken iedere dag onze klanten blij met verse en ambachtelijke producten’

Voor veel Zoetermeerders is Reas in winkelcentrum Rokkeveen al jaren een vertrouwd adres voor een eerlijk stukje vlees, een smaakvolle afhaalmaaltijd of een lekker broodje tussendoor. Richard Reas is de vierde generatie die zich aan het mooie slagersvak wijdt. Ambacht en kwaliteit staan hoog in het vaandel.

Gekweekt vlees: diervriendelijk maar (nog) niet milieuvriendelijk

Gekweekt vlees: diervriendelijk maar (nog) niet milieuvriendelijk

Kweekvlees wordt gepresenteerd als diervriendelijker én milieuvriendelijker alternatief voor slachtvlees. Maar wat dat laatste betreft, gaat die vlieger lang niet altijd op.

Proost

Proost

2021 begon zo mogelijk nog iets grijzer dan 2020 eindigde. Toch zie ik licht aan de horizon. Bij elk nieuw jaar zie ik de kansen om dingen anders, beter, rustiger, gezelliger, actiever te doen. En dit jaar voel ik dat in extreme mate.

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

‘Elke dag blij met mijn overstap naar de slagerij’

Annemarie Heikoop (20) was van plan om met kinderen te gaan werken na haar opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW). Haar bijbaantje bij Keurslagerij Beverdam in Rijssen gooide die plannen om. Annemarie vond het werk in de slagerij zo leuk dat ze er haar fulltimebaan van maakte en sinds september volgt ze ook een opleiding bij SVO vakopleiding food.