EKO-code bij bio-slagerijen De Groene Weg

groene weg

Bas Antonissen zet biologische varkens af via De Groene Weg. Voor hem geldt sinds 1 januari, net als voor zijn negentig collega's, de EKO-code. 'Duurzaam produceren zit in de genen van de biologische sector en dat maken we nu meetbaar.' De EKO-code hoort bij het EKO-keurmerk dat al sinds 1992 bestaat. De EKO-code die op 1 januari 2018 is geïntroduceerd, maakt de duurzaamheid van de deelnemers en hun verduurzaming zichtbaar. Antonissen zat in de werkgroep die de introductie van de EKO-code van De Groene Weg voorbereidde.

'Wat we al jaren doen, maken we inzichtelijk. En het biedt ons de mogelijkheid om ons te onderscheiden', zegt de Brabantse varkenshouder. 'Het mooie van de biologische varkenshouderij is dat het een kleurrijke sector is. Er is een grote diversiteit in bedrijven en ondernemers.'

Nulmeting

Voor de varkenshouders van De Groene Weg staat 2018 in het teken van de nulmeting. 'De balans opmaken', zegt Antonissen. De volgende stap is uit twaalf thema's, waaronder zeventig items vallen, twee thema's kiezen waarop in 2019 extra wordt ingezet.

Die thema's lopen uiteen van communicatie tot dierenwelzijn. Daaronder valt bijvoorbeeld ook biggensterfte. Die is bij de biologische varkenshouderij met loslopende kraamzeugen hoger dan in de reguliere varkenshouderij.

Het mooie van de EKO-code is dat je de duurzaamheid van bedrijven inzichtelijk kunt maken, vindt de varkenshouder. Daarnaast worden de deelnemers uitgedaagd elk jaar stappen te zetten om verder te verduurzamen. 'Het jaagt de professionaliteit binnen De Groene Weg aan.'

(Bron: Nieuwe oogst)

  •  
Dossiers

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Meatable ontwikkelt vlees uit één cel

Meatable ontwikkelt vlees uit één cel

Echt vlees produceren met een minimale impact op mens, milieu en dier, dat is de missie van de nieuwe Nederlandse startup Meatable. De startup, opgericht in samenwerking met wetenschappers van Cambridge en Stanford, is in het bezit van een patent waarmee met één cel 100% echt vlees - met zowel spier- als vetcellen -, kan worden geproduceerd,...

De Leidsche Vleeschhouwerij verkoopt alleen biologisch vlees

De Leidsche Vleeschhouwerij verkoopt alleen biologisch vlees

Richard en Semra van Rijnswou staan op de markt met de Leidsche Vleeschhouwerij. Ze kochten de marktwagen terwijl ze nog een eigen winkel in Voorschoten hadden. "We wilden naast op de markt staan, ook graag met biologische producten beginnen en die combinatie was in de winkel wat lastig. Je moet voor je certificering namelijk alles heel goed gescheiden...

Vion start productie in nieuwe runderslachterij

Vion start productie in nieuwe runderslachterij

Vion nam in februari de nieuwe runderslachterij in Leeuwarden in gebruik. Na tien maanden bouwen wordt de productie nu stap voor stap opgeschroefd naar een capaciteit van 2.500 runderen per week. Vion heeft bijna 20 miljoen euro geïnvesteerd in de locatie die is gebouwd volgens de laatste dierenwelzijns- en milieucriteria. De EU-gecertificeerde slachterij...