NVWA: Varkensvlees mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast

Varkensvlees salmonella goldcoast

Zondag 2 december werd bekend dat de Belgische Voedselautoriteit FAVV was gewaarschuwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat een Nederlandse slachter met salmonella besmet vlees in België bleek te hebben afgezet. Gisteravond kwam de NVWA met het nieuws in Nederland naar buiten. 

De NVWA heeft de bron van een besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast gevonden bij een varkensslachterij; vervolgens zijn maatregelen genomen om het verkochte vlees te traceren. Het gaat om varkensvlees dat in de periode van begin juni tot en eind oktober van dit jaar is afgezet. In Nederland zijn sinds de afgelopen zomerperiode meer patiënten met Salmonella Goldcoast gesignaleerd dan gewoonlijk. Zowel via logistieke lijnen als via DNA-typering zijn de patiënten volgens de NVWA te linken aan één specifieke slachterij. Het slachthuis heeft eind oktober maatregelen genomen om mogelijke herhaling te voorkomen. 

In tegenstelling tot de FAVV maakt de NVWA geen winkels bekend waar het vlees of de vleesproducten die daarvan zijn gemaakt worden verkocht.

Op dit moment (stand per 4 december 2018) zijn er in Nederland negentien patiënten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Normaal levert de Salmonella Goldcoast zo'n acht gemelde zieken per jaar op in Nederland. Omdat een infectie van Salmonella bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt en consumenten daarmee niet snel in beeld komen bij GGD en/of RIVM, is de verwachting dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt. Er zijn tot nu toe geen meldingen bekend in andere EU-lidstaten van ziektegevallen met een infectie van Salmonella Goldcoast die identiek is aan de in Nederland gevonden stam.

Het COV, de brancheorganisatie voor de Nederlandse vleessector, reageert instemmend en zegt dat tracering moet plaatsvinden van vlees dat zonder maatregelen om salmonella-besmetting te voorkomen toch aan de levensmiddelenhandel is aangeboden.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Lees ook
COV wil sterkere vleesketen

COV wil sterkere vleesketen

De Nederlandse vleessector kan economische en maatschappelijke uitdagingen alleen effectief oppakken vanuit sterkere ketenverbanden. Daarom gaat in navolging van de kalversector ook de varkenssector een nieuwe ketenorganisatie opzetten om samen gemeenschappelijke doelen te halen op het terrein van het milieu, de diergezondheid en welzijn. Dat zei...

Dit zijn de schoonste pluimveeslachterijen van Nederland

Dit zijn de schoonste pluimveeslachterijen van Nederland

De grote pluimveeslachthuizen in ons land houden zich over het algemeen goed aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Dat blijkt uit de naleefmonitor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de eerste helft van 2018. Door Cécile Janssen - Foodlog Sinds enkele jaren brengt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit...

‘Geen besmet Pools rundvlees in Nederlandse winkels’

‘Geen besmet Pools rundvlees in Nederlandse winkels’

De Europese Commissie heeft Polen opgeroepen om de verkoop van het vlees van zieke koeien onmiddellijk te stoppen en het vlees zo snel mogelijk te traceren. Volgens de NOS zijn er geen zieke Poolse koeien in de Nederlandse vleesketen beland. Door Lin Batten - Foodlog Deze week kwam door een undercoveractie van een Pools televisieprogramma...