NVWA: Varkensvlees mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast

Varkensvlees salmonella goldcoast

Zondag 2 december werd bekend dat de Belgische Voedselautoriteit FAVV was gewaarschuwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat een Nederlandse slachter met salmonella besmet vlees in België bleek te hebben afgezet. Gisteravond kwam de NVWA met het nieuws in Nederland naar buiten. 

De NVWA heeft de bron van een besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast gevonden bij een varkensslachterij; vervolgens zijn maatregelen genomen om het verkochte vlees te traceren. Het gaat om varkensvlees dat in de periode van begin juni tot en eind oktober van dit jaar is afgezet. In Nederland zijn sinds de afgelopen zomerperiode meer patiënten met Salmonella Goldcoast gesignaleerd dan gewoonlijk. Zowel via logistieke lijnen als via DNA-typering zijn de patiënten volgens de NVWA te linken aan één specifieke slachterij. Het slachthuis heeft eind oktober maatregelen genomen om mogelijke herhaling te voorkomen. 

In tegenstelling tot de FAVV maakt de NVWA geen winkels bekend waar het vlees of de vleesproducten die daarvan zijn gemaakt worden verkocht.

Op dit moment (stand per 4 december 2018) zijn er in Nederland negentien patiënten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Normaal levert de Salmonella Goldcoast zo'n acht gemelde zieken per jaar op in Nederland. Omdat een infectie van Salmonella bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt en consumenten daarmee niet snel in beeld komen bij GGD en/of RIVM, is de verwachting dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt. Er zijn tot nu toe geen meldingen bekend in andere EU-lidstaten van ziektegevallen met een infectie van Salmonella Goldcoast die identiek is aan de in Nederland gevonden stam.

Het COV, de brancheorganisatie voor de Nederlandse vleessector, reageert instemmend en zegt dat tracering moet plaatsvinden van vlees dat zonder maatregelen om salmonella-besmetting te voorkomen toch aan de levensmiddelenhandel is aangeboden.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Lees ook
Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Recall op Nederlands vlees in België vanwege salmonella

Het Belgische voedselagentschap FAVV waarschuwt voor vleesproducten die gemaakt zijn met vanuit Nederland geleverd vers vlees. Twee vleesverwerkende bedrijven zijn geblokkeerd en consumenten worden opgeroepen gekochte producten terug te brengen. Er is geen sprake van ziektegevallen. Cécille Janssen – Foodlog Via het Europese waarschuwingssysteem...

Voedingscentrum: mannen moeten minder vlees eten

Voedingscentrum: mannen moeten minder vlees eten

Het Voedingscentrum is een campagne gestart die mannen moet stimuleren minder vlees te eten. Vaker kiezen voor peulvruchten, noten en ei levert winst op voor je gezondheid én het milieu, zo stelt de campagne ‘Er is meer dan vlees’. De campagne moedigt mannen aan hun vleesconsumptie te halveren. In de campagne worden peulvruchten,...

Mogelijk listeria in vleesproducten van Deen Supermarkten

Mogelijk listeria in vleesproducten van Deen Supermarkten

Deen Supermarkten heeft via de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een veiligheidswaarschuwing afgegeven voor de Duitse biefstuk, tartaar en verschillende soorten Filet Américain. De producten zijn mogelijk besmet met listeria. Consumptie kan maag- en darmklachten tot gevolg hebben en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Listeria bacterie Listeria...