NVWA: Varkensvlees mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast

Varkensvlees salmonella goldcoast

Zondag 2 december werd bekend dat de Belgische Voedselautoriteit FAVV was gewaarschuwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat een Nederlandse slachter met salmonella besmet vlees in België bleek te hebben afgezet. Gisteravond kwam de NVWA met het nieuws in Nederland naar buiten. 

De NVWA heeft de bron van een besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast gevonden bij een varkensslachterij; vervolgens zijn maatregelen genomen om het verkochte vlees te traceren. Het gaat om varkensvlees dat in de periode van begin juni tot en eind oktober van dit jaar is afgezet. In Nederland zijn sinds de afgelopen zomerperiode meer patiënten met Salmonella Goldcoast gesignaleerd dan gewoonlijk. Zowel via logistieke lijnen als via DNA-typering zijn de patiënten volgens de NVWA te linken aan één specifieke slachterij. Het slachthuis heeft eind oktober maatregelen genomen om mogelijke herhaling te voorkomen. 

In tegenstelling tot de FAVV maakt de NVWA geen winkels bekend waar het vlees of de vleesproducten die daarvan zijn gemaakt worden verkocht.

Op dit moment (stand per 4 december 2018) zijn er in Nederland negentien patiënten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Normaal levert de Salmonella Goldcoast zo'n acht gemelde zieken per jaar op in Nederland. Omdat een infectie van Salmonella bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt en consumenten daarmee niet snel in beeld komen bij GGD en/of RIVM, is de verwachting dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt. Er zijn tot nu toe geen meldingen bekend in andere EU-lidstaten van ziektegevallen met een infectie van Salmonella Goldcoast die identiek is aan de in Nederland gevonden stam.

Het COV, de brancheorganisatie voor de Nederlandse vleessector, reageert instemmend en zegt dat tracering moet plaatsvinden van vlees dat zonder maatregelen om salmonella-besmetting te voorkomen toch aan de levensmiddelenhandel is aangeboden.

Bron: Foodlog

Reactie toevoegen

 
Lees ook
‘Zero waste-varkensvlees’ van gelukkige varkens

‘Zero waste-varkensvlees’ van gelukkige varkens

Bij de Belgische biosuper Bio-Planet, dochter van Colruyt, ligt sinds kort 'zero waste'-varkensvlees in de schappen. Geen voedselverspilling, een gesloten kringloop, gelukkige varkens en nog biologisch ook. Door Cécile Janssen - Foodlog "We willen een antwoord bieden op de steeds groeiende vraag naar lokale bioproducten. Elk jaar stijgt de...

‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

‘Pink Slime’ mag voortaan ‘gemalen rundvlees’ heten

Het werd bekend onder de naam 'pink slime' en betekende bijna het einde van de Amerikaanse vleesverwerker Beef Products Incorporated (BPI). Die hield vol dat er niets mis was met het product. Sinds kort mag het als 'ground beef' op de markt gebracht worden. Er is namelijk echt niets mis mee. Door Cécile Janssen - Foodlog Afgelopen december...

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Celstraffen en geldboetes voor paardenvlees-fraudeurs

Afgelopen vrijdag werd de directeur van slachthuis Van Hattem uit Dodewaard veroordeeld voor 324 dagen celstraf, waarvan 180 voorwaardelijk. De rechter beoordeelde hem als schuldig van valsheid in geschrifte. In zijn slachthuis werden in 2012 en 2013 honderden pony’s geslacht en verwerkt tot ‘rundvleesproducten’. De rechtbank...