Quiche

18 september 2020 Jan Nederhoed

Maaltijden vormen een niet meer weg te denken onderdeel in het assortiment van de slager. Bij sommige collega’s bestaat de helft van de omzet zelfs uit maaltijden. Daarom wil ik deze keer aandacht besteden aan een aantrekkelijke maaltijd: de quiche.

Quiche is een van oorsprong Frans product en wordt in het Nederlands vertaald als ‘hartige taart’. De bekendste quiche is die uit de Franse provincie Lotharingen: de quiche lorraine. De hartige taart is een eenvoudig product om te maken en er valt ongelooflijk mee te variëren. Een quiche kan zowel warm als koud gegeten worden en past dan ook prima in het assortiment van de moderne slager. Mini-quiches doen het goed bij een buffet of als fingerfood.

De korstdeegbodem kan makkelijk zelf gemaakt worden, maar wij hebben voor gemak gekozen en twee maten kant-en-klare bodems gekocht. Met de vulling kan, zoals gezegd, veel gevarieerd worden maar als hechtmiddel is er altijd een basis nodig van eieren, melk en room, op smaak gebracht met een beetje peper en zout. Deze basisvulling is een soort cement dat de overige grondstoffen bij elkaar houdt.

Afbakken

Het afbakken van de quiche is uiteraard afhankelijk van de vorm, grootte en de doorsnee. De kleine quiches hebben we 25 minuten afgebakken in hete lucht bij 160 C° en de grotere quiche een half uur op 170 C°. Belangrijk is dat de kleur aan de bovenkant mooi egaal lichtgebruind is en dat de eieren gestold zijn.

De basisvulling

  • 9 eieren
  • 600 cl. melk
  • 300 cl. room
  • peper en zout naar smaak

Met dit basisdeeg kunt u ongeveer twintig kleine of acht grote quiches vullen. We hebben vijf verschillende soorten quiches gemaakt, waarvan één vegetarisch en één met vis.

Zeeuws spek

Quiches Jan Nederhoed 2_foto Koos

  • 250 gram Zeeuws spek in blokjes
  • 250 gram jong belegen kaas in blokjes
  • 100 gram gekibbeld of gefruit ui (gefruit ui geeft de beste smaak).

Meng de massa, doe deze in de korstdeegbakjes en vul op met de basis.

Groene bonen

  • 300 gram sperzieboontjes
  • 100 gram rauwe ham
  • 1 teentje knoflook
  • 1 uitje (sjalotje)
  • 1 takje tijm

Kook de sperziebonen beetgaar met het takje tijm. Fruit het uitje aan, bak de rauwe ham en knoflook mee en blus af met water. Vermeng dit met de sperziebonen. Doe de massa in de bakjes en vul op met de basisvulling.

Kip en groenten

  • 1 kleine ui (sjalotje)
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 rode paprika
  • 0,5 groene paprika
  • 1 tomaat
  • 200 gram kipfilet
  • olijfolie
  • zout, peper, rozemarijn, tijm en oregano

Gaar de kip voor en snijd in blokjes. Snijd de groenten ook in (niet te grove) blokjes. Fruit de ui en knoflook aan in de olijfolie en blus vervolgens af met een redelijke hoeveelheid water. Laat daarin ook even de paprika en tomaat meekoken. Breng het geheel op smaak met peper en zout en de tuinkruiden. Roer de kip erdoor en schep de massa in bakjes, waar vervolgens weer de basisvulling overheen gegoten wordt.

Broccoli en zalm

Quiches Jan Nederhoed 3_foto Koos

300 gram broccoli
300 gram verse zalm
citroensap

Blancheer de kleine roosjes broccoli drie minuten in kokend water met een beetje keukenzout. Koel de broccoli weer af in ijswater om de temperatuur zo snel mogelijk weer naar beneden te krijgen. De broccoli krijgt op deze manier ook een mooie frisse groene kleur. Snijd de zalm in kleine dobbelsteentjes en vermeng worden met de citroensap (ongeveer een theelepel). Vermeng de massa en vul de quichebakjes hiermee. Vul de bakjes vervolgens op met de basisvulling.
Alternatief: vervang de broccoli door bladspinazie.

Groente

Quiches Jan Nederhoed 4_foto Koos

Zoals ik al aangaf valt er met quiche enorm veel te variëren. Als u besluit om een (klein) assortiment quiches te gaan verkopen vind ik dat een vegetarische variant niet mag ontbreken. Hieronder staat een recept met paprika’s en champignons maar er zijn veel meer mogelijkheden. Er valt ook nog veel te variëren met kaassoorten. Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan soorten als feta en mozzarella.

  • 125 gram champignons
  • 125 gram paprika
  • 1 kleine ui (sjalotje)
  • peterselie (vers gesneden kleurt het mooist)
  • geraspte kaas

De champignons kunnen wat grover gesneden worden dan de paprika. Fruit de ui aan, blus af en laat vervolgens eerst de paprika even meekoken en daarna de champignons.
Meng het geheel goed met de vers gesneden peterselie en schep in bakjes. Vul deze massa weer op met het basisdeeg. 

Altijd op de hoogte blijven?