Praktisch
Uit dit dossier
De weg kwijt
Langzaamaan verlangen we weer naar andere smaken. Barbecues worden schoongemaakt voor de opslag, hoewel ik ook steeds meer mensen zie die een winterbarbecue houden, waar ze grote stukken vlees op bereiden. Als je als slager daarop inspeelt, zorg dan ook voor andere vleessoorten, zoals wild of gevogelte. Ook geit is niet te versmaden. Dit vlees vraagt om een andere smaakbeleving; eerlijk en eenvoudig. Zo is geit met een beetje knoflook en wat zeezout al super. Ik heb het überhaupt nooit begrepen waarom smaakvervlakkers als marinades worden gebruikt, het lijkt wel of je als slager dan iets...
Allergenen en meer…
Over een paar weken is het zover; de vernieuwde wetgeving voor slagers. Er moet een heel (digitaal) boekwerk gemaakt worden voor de consument om zo inzichtelijk te krijgen welk allergeen mogelijk in een product is verwerkt. Een monsterklus. Elk product is anders. In het ene product zit bijvoorbeeld ei verwerkt, het ander kan sporen van pinda bevatten....
Waar gaan we heen?
Er is een hoop gaande in de vleesverwerkende sector. Hoeveel vragen heeft u al gehad over de herkomst van uw vlees en de behandeling van de dieren? We zitten in een negatieve spiraal en lijken er moeilijk uit te komen. Hoe ga je hiermee om als vakman? Wees eerlijk, vertel wat jij belangrijk vindt en wat het verhaal achter je vlees is. Herkomst wordt steeds belangrijker. 'Vlees is emotie' Ik zie dat steeds meer slagers deze informatie delen met hun klanten. Een paar dorpen verderop zit een vleeschhouwerij waar het draait om het ambacht en beleving. Deze mannen hebben het begrepen. ‘Vlees...